Η ΔΗ.Αν. Α. δεν μηδενίζει αλλά και δεν θριαμβολογεί … Αναμένει την εφαρμογή της συμφωνίας (μετά τις εκλογές!!!) και συνεχίζει να πιέζει για Προδημοτική και Ειδική.

Posted in Ανακοινώσεις

Λίγα 24ωρα μετά την καταρχήν συμφωνία μεταξύ της ΜΕΠΕΥ και των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων (ΠΟΕΔ, ΟΕΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ), η ΔΗ.Αν.Α (ΔΗ.ΚΙ. -Ανεξάρτητοι – ΑΓΩΝΑΣ) υποχρεώνεται να τοποθετηθεί επίσημα σε όσα ακούγονται και γράφονται, τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας, όσο και για τη στάση που τηρήσαμε όλο αυτό το διάστημα ως Κίνηση.

Εκφράζαμε σε προηγούμενες μας ανακοινώσεις την έντονη μας ανησυχία για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρουσιάζει ο διάλογος για τα θέματα της παιδείας, τόσο στην ΜΕΠΕY, όσο και στα άλλα θεσμικά Σώματα του ΥΠΠ και την ίδια στιγμή προειδοποιούσαμε για ένα άλλο ίσως προεκλογικό πυροτέχνημα λίγες μέρες πριν της Ευρωεκλογές. Περιμένουμε να δούμε το τελικό και επίσημο έγγραφο-κείμενο της συμφωνίας αλλά πρωτίστως την ερμηνεία, αποδοχή και υλοποίηση της από την Κυβέρνηση. Και λέμε αποδοχή, γιατί όπως πολύ σωστά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Οργάνωσης μας δήλωσε προχθές ενώπιον των 100 Γ.Α. (ΠΑΡΑΔΟΧΗ 1), η όποια συμφωνία στην ΜΕΠΕΥ δεν εξυπακούεται και αποδοχή από το Υπουργικό Συμβούλιο.      

Αναμφίβολα η πρόταση-συμφωνία στα πλείστα σημεία είναι θετική και αυτό δεν μπορεί κανένας να το παραγνωρίσει:
Ø  Από μόνη της η κατάληξη του θεσμικού διαλόγου στη ΜΕΠΕΥ δικαιώνει σε ένα μεγάλο βαθμό τον αγώνα που δώσαμε μαζί οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων το περασμένο καλοκαίρι, τουλάχιστον ως προς το σκέλος που αφορούσε τα μονομερή μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση την 4η Ιουλίου 2018. Ένα αγώνα που έγινε για την καταρράκωση της αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών.
Ø  Αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα του Υπεύθυνου Τμήματος (Υ.Τ.) και στα πλαίσια της ΜΕΠΕΥ πλέον (μέχρι στιγμής ήταν Εκπαιδευτική πολιτική), καθορίζονται οι 2 περίοδοι σε όλες τις βαθμίδες και αναμένεται η ολοκλήρωση του θεσμού.
Ø  Πλήρης επιστροφήτου λεγόμενου βιολογικού χρόνου (μείωση χρόνου με βάση τα χρόνια υπηρεσίας για ανάληψη εξωδιδακτικών καθηκόντων)
Ø  Πιστώσεις όσων χάθηκαν φέτος από τη μη εφαρμογή του τη φετινή χρονιά.
Ø  Ανοίγει παράθυρο αφυπηρετήσεων για τη φετινή χρονιά για όσους συναδέλφους έχουν πέραν από 400 μήνες (33,33 χρόνια) υπηρεσίας ή έκλεισαν τα 57. Αυτό θα έχει πολλά συνεπακόλουθα αφού σημαίνει και νέες συμβάσεις, νέες μονιμοποιήσεις , νέες προαγωγές.

Γιατί λοιπόν η άρνηση της ΔΗ.Αν.Α να στήριξη την πρόταση της ΜΕΠΕΥ και να μην συμβαδίσει με την απόφαση της πλειοψηφίας των Κινήσεων ΠΑΔΕΔ- ΑΚΙΔΑ, που αποδέχτηκαν την πρόταση;  

Ο πρώτος βασικός λόγος ήταν αυτό που προειδοποιούσαμε όλο αυτό το διάστημα ότι, θα πρέπει να αποτελεί κόκκινη γραμμή η εφαρμογή του υπεύθυνου τμήματος στην Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση.

Ξεκάθαρη θέση της ΔΗ.Αν.Α, την οποία κατέθεσε και στη τελευταία συνεδρία του Δ.Σ. της ΠΟΕΔ, είναι πως καμιά πρόταση της ΜΕΠΕΥ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, εάν δεν διασφαλιστεί προηγουμένως η έναρξη εφαρμογής του θεσμού του υπεύθυνου τμήματος τόσο στην Προδημοτική όσο και στην Ειδική Εκπαίδευση, στην αμέσως επόμενη σχολική χρονιά. Παράλληλα ζητήσαμε όπως τεθούν ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα για την πλήρη ολοκλήρωση του θεσμού τόσο στη Δημοτική όσο και στην Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση.

Ούτε καν τις 10 θέσεις νηπιαγωγών που πήραμε πέρσι δεν τις εξασφαλίσαμε!!!

Λανθασμένα λοιπόν συνεχίζουν κάποιοι να παραπληροφορούν ότι «εφαρμογή του Υ.Τ. στη Δημοτική…» εξ υπακούει και τους κλάδους της Ειδικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης. Αν αυτό εξυπακούεται τότε γιατί δεν έγινε αποδεκτό το έτοιμα της Οργάνωσης μας να μπει η διευκρίνηση σε παρένθεση; (ΠΑΡΑΔΟΧΗ 2). Και όλα αυτά σχεδόν χωρίς κόστος για το κράτος, αφού θα καλύπτονταν από τη 2η ώρα στην Α τάξης, που ήταν η αντιπρόταση της Οργάνωσης μας, για κάλυψη των αναγκών για την φετινή χρονιά. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και τις 10 θέσεις νηπιαγωγών που είχαν δοθεί φέτος, το κράτος όχι μόνο δεν θα είχε πρόσθετο κόστος, αλλά θα πετύχαινε και εξοικονόμηση!!!

Την μεγαλύτερη όμως θλίψη, οργή, πικρία και απογοήτευση την εκφράζουμε, στην αποκάλυψη και πάλι ενώπιον του Δ.Σ. της ΠΟΕΔ που θα έπαιρνε τη σχετική απόφαση (ΠΑΡΑΔΟΧΗ 3!!!), ότι δεν ήταν μόνο οι μεμονωμένες φωνές των τελευταίων ημερών από άτομα της «αδερφής» Οργάνωσης στα μέσα ενημέρωσης για ευνοϊκότερη μεταχείριση της ΠΟΕΔ, αλλά αποτέλεσε και επίσημη ένσταση της ίδιας της ΟΕΛΜΕΚ να μην αποδέχεται να "κερδίσει" κάτι η ΠΟΕΔ τη στιγμή που αυτή θα "έχαναν" έστω και κάτι.

Αυτή είναι η συναδελφική αλληλεγγύη που εμείς ως ΠΟΕΔ δείξαμε στην ΟΕΛΜΕΚ όλο αυτό το διάστημα, στα τόσα που η ίδια, και μόνο, κινδύνευσε να χάσει’;;; Αυτή ήταν η στάση της ΠΟΕΔ απέναντι στην ΟΕΛΜΕΚ με την σιωπηρή αποδοχή μας τον Οκτώβρη μέχρι να πάρει αυτά που η ίδια διεκδικούσε για τα μέλη της, και όλο τον κοινό αγώνα που δώσαμε μέχρι σήμερα;;; Ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ μας έχετε απογοητεύσει για άλλη μια φορά…

Εξίσου σοβαρό όμως θέμα που έπρεπε να ξεκαθαρίσει από τώρακαι αφορά επίσης το Υπουργείο Οικονομικών με το οποίο συζητούσαμε, άσχετα αν δεν είναι αρμοδιότητα της ΜΕΠΕΥ, είναι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των συναδέλφων που μονιμοποιήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011, καθώς και το γενικότερο θέμα των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών.

Θεωρούμε πως αν και οι άλλες Κινήσεις (ΠΑΔΕΔ-ΑΚΙΔΑ) είχαν μια πιο διεκδικητική στάση, κυρίως απέναντι στις αδικαιολόγητες ενστάσεις της ΟΕΛΜΕΚ, θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να κατοχυρώσουμε το Υ.Τ. σε Προδημοτική και Ειδική. Η χρονική στιγμή (εκλογές) και τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί από αυτές, θα ωθούσαν την κυβέρνηση να αποδεχτεί τις πλείστες από τις εισηγήσεις της ΠΟΕΔ.Δυστυχώς στο κρίσιμο ΔΣ της ΠΟΕΔ μειοψηφήσαμε! ΠΑΔΕΔ και ΑΚΙΔΑ ουσιαστικά παρέπεμψαν τον Υπεύθυνο Τμήματος στην Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση στις ελληνικές καλένδες! Εμείς διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας με τα όσα ζήσαμε όλο αυτό το χρόνο αν αυτή η συζήτηση θα αποδώσει καρπούς. Μακάρι και θα είμαστε οι πρώτοι που θα το επικροτήσουμε

Ευχόμαστε να καταφέρουμε τις επόμενες μέρες στις συναντήσεις με τον Υπουργό να ανατρέψουμε αυτό το δεδομένο που δημιουργήθηκε, για να μπορέσουν και οι συνάδελφοι Προδημοτικής και Ειδικής να νιώσουν δικαιωμένοι. Πολύ φοβόμαστε όμως ότι χάσαμε την ευκαιρία και τα πράγματα που θα ξεκαθαρίσουν μετά την επόμενη των εκλογών δεν θα είναι ρόδινα !!!