«Το δις εξαμαρτείν» και… «το γινάτι βγάζει μάτι» κύριοι Πρόεδρε, Υπουργέ,…!!!

Posted in Ανακοινώσεις

Την αρχαία ρήση «το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού» τη χρησιμοποιούμε, ως γνωστόν, όταν θέλουμε να στιγματίσουμε όσους κάνουν δύο τουλάχιστον φορές το ίδιο λάθος. Όταν όμως αυτό γίνεται σκόπιμα , από πρόθεση και από ένα «καπρίτσιο», από ανθρώπους μάλιστα οι οποίοι κόπτονται ότι ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντα του τόπου, τότε το μόνο που προοιωνίζει η συμπεριφορά τους αυτή, όταν παρουσιάζεται στην αρχή, μιας δεύτερης για κάποιους ή πρώτης για άλλους, μακράς 5ετούς (;;;) θητείας, κατά την οποία προέχει μεταξύ άλλων και η επίλυση των προβλημάτων της παιδείας του τόπου, είναι ότι αρχίζουν με μια στείρα αντιδημοκρατική, ετσιθελική και εγωιστική συμπεριφορά, αφού έχουν άλλωστε την στήριξη του 56% (!!!) του λαού όπως υπερηφανεύονται, έτσι για να περάσει το δικό τους θα έλεγα από «γινάτι».

Δεν μας έφταναν οι μονομερείς και ετσιθελικές αποφάσεις που έχει πάρει αυτή η Κυβέρνηση στις 2 Ιουλίου- και λέω κυβέρνηση και όχι ο υπουργός όχι για να καλύψω τους αδέξιους, άστοχους και άκαιρους χειρισμούς του, αλλά γιατί εκφράζω ξανά την ταπεινή μου άποψη πως οι αποφάσεις αυτές είναι πολιτικές της κυβέρνησης και όχι του όποιου υπουργού- αποφάσεις χωρίς καμία παιδαγωγική και εκπαιδευτική τεκμηρίωση και το πιο σημαντικό, αποφάσεις χωρίς καμία διαβούλευση και διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Έρχεται με ακόμα πιο προσβλητικό και υποτιμητικό τρόπο με ένα υπόμνημα 30 σελίδων που όπως ορθώς το χαρακτήρισαν κάποιοι ως «μνημείο προχειρότητας, ανακριβειών, λανθασμένων και παραπλανητικών στοιχείων μέχρι και ψευδών δηλώσεων…». Και το χειρότερο(!!!)… στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα έρχονται να αναιρέσουν τον ίδιο τους τον εαυτό σαν να μην είναι αυτοί αλλά κάποιας άλλης κυβέρνηση που πριν από δύο χρόνο περήφανοι δήλωναν «…. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού χαιρετίζει τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας TIMSS 2015, τα οποία παρουσιάζουν βελτίωση….. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της Κύπρου παρουσιάζουν σταθερή αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια…Ως προς την κατανομή των μαθητών σε επίπεδα επάρκειας, τα αποτελέσματα της Κύπρου στα Μαθηματικά είναι εξαιρετικά… εκφράζει την ευαρέσκειά του, ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα στα Μαθηματικά, καθώς διαφαίνεται ότι αρκετές από τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια…» κ.ά.

Και ενώ τα αυτονόητα δηλώνουν και αποδεικνύουν τις λανθασμένες αποφάσεις και τους αδέξιους χειρισμούς υπουργού- κυβέρνησης και «συμπαραστατών» τους, και ενώ οι εκπαιδευτικές Οργανώσεις δηλώνουν με κάθε τρόπο τις ειλικρινείς τους προθέσεις και προσέρχονται σε κάθε κάλεσμά και κάθε πρωτοβουλία με εισηγήσεις- προτάσεις που διασφαλίζου τα «ζητούμενα» του δήθεν εξορθολογισμού, αυτοί σαν μικρά παιδιά που τους πήραν το παιχνίδι τους και το θέλουν, αυτό και μόνο πίσω, από «γινάτι»

Αλλά «το γινάτι βγάζει μάτι», όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας, κύριε Πρόεδρε, Υπουργέ, Κυβερνητικέ Εκπρόσωπε, …. Φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεστε ούτε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος της Παιδείας, 10 μέρες πριν το άνοιγμα(;;;) των σχολείων, ούτε και τις προτεραιότητές σας. Οι Εκπαιδευτικοί έχουν και περηφάνια και αξιοπρέπεια, προσφέρουν όσο λίγοι σε αυτό τον τόπο και απαιτούν σεβασμό και αναγνώριση.

Εύχομαι το συντομότερο, έστω εκ των υστέρων, να βρεθεί η κατ’ επιεική κρίση ανώδυνη λύση για το συμφέρων και το καλό όλων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Γιατί πολύ φοβάμαι πως τελικά, το γινάτι θα βγάλει μάτι. Συνήθως, το μάτι του ίδιου αυτού που αφήνεται να παρασυρθεί από αυτό. Στην περίπτωσή μας όμως, το γινάτι στο τέλος φαίνεται θα βγάλει ολονών μας το μάτι!!!

Γιώργος Σπύρου
Πρόεδρος ΔΗ.ΚΙ. ΔΑΣΚΑΛΩΝ- ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ