Καταδικάζουμε τα Κόμματα ΔΗ.ΣΥ και ΔΗ.ΚΟ. που καταψήφισαν την αναστολή εφαρμογής του ΝΣΔΕ αλλά και τα άλλα Κόμματα που δεν έδωσαν προτάσεις και λύσεις.

Σταθερός και αμετακίνητος στόχος της ΔΗ.ΚΙ. Δασκάλων & Νηπιαγωγών, ήταν διαχρονικά και παραμένει η μετατροπή όλων των συμβασιούχων και των αντικαταστατών με 30μηνη αθροιστική υπηρεσία σε εργαζομένους αορίστου χρόνου, όπως ορίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να μην αδικηθούν από την εφαρμογή του ΝΣΔΕ και να οδηγηθούν στην ανεργία.

Ως ΔΗ.ΚΙ. προς αυτή την κατεύθυνση στράφηκαν όλες μας οι προσπάθειες τις προηγούμενες βδομάδες με θετική κατάληξη την διπλή αναβολή της ψήφισης των κανονισμών εξετάσεων αλλά και της κατάθεσης εκείνων των τροπολογιών που θα έλυναν όλες τις αμφιβολίες ή και αδικίες έναντι των συναδέρφων μας αντικαταστατών. Μια από τις εισηγήσεις μας που υιοθετήθηκε είναι και η τροπολογία του ΔΗΚΟ που πέρασε σήμερα. Με την υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρότασης εντείναμε τις πιέσεις μας προσπαθώντας να πείσουμε πως για να εξασφαλιστούν οι συνάδελφοι η τροπολογία αυτή πρέπει να συνοδεύεται και με τουλάχιστον μία (1) από τις δύο(2) προτάσεις που τους παραθέσαμε: α) Μετάθεση όλων των χρονοδιαγραμμάτων κατά 1 χρόνο (2017 σε 2018 και 2027 σε 2028...με ταυτόχρονη εξασφάλιση επιπλέων 120 νέων θέσεων διορισμού!) ή / και β) αλλαγή του ποσοστού 50-50 σε 70% από το κατάλογο διοριστέων και 30% των διορισίμων για τις χρονιές 2018-2027. Δυστυχώς και ενώ για τις συγκεκριμένες δύο προτάσεις παλέψαμε μέχρι και την υστάτη, σήμερα στην βουλή αυτές δεν έγιναν αποδεκτές.

Πέρα από την θετική πρόθεση που καταγράφουμε στις σημερινές τροπολογίας, δεν μας μένει άλλη επιλογή από το να καταδικάσουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη στάση των Κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗ.ΚΟ. και Οικολόγων που καταψήφισαν την αναστολή εφαρμογής του ΝΣΔΕ, ωσότου ξεκαθαρίσουν ζητήματα εφαρμογής της απόφασης για την μετατροπή των συναδέλφων συμβασιούχων και αντικαταστατών σε αορίστου υπηρεσίας στη θέση που υπηρετούν. Τα Κόμματα αυτά προχώρησαν βασισμένα σε προφορικές δεσμεύσεις του Υπουργού Παιδείας & Πολιτισμού ενώ είχαν δηλώσει ότι περίμεναν γραπτώς τεκμήρια και ρυθμίσεις των θεμάτων και ερωτημάτων που του είχαν τεθεί.

Ξεκάθαρη μας θέση προς πάντες μέχρι σήμερα πριν τη ψήφιση των σχετικών κανονισμών ήταν πως η απαράδεκτη στάση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού να οδηγήσει τους κανονισμούς στην ολομέλεια της Βουλής, χωρίς προηγουμένως αυτός να έχει δώσει γραπτές πειστικές απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που του τέθηκαν δεν θα έπρεπε να αφήνει άλλο περιθώριο αναστολή του συγκεκριμένου νόμου, ώστε να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια εργασιακής διασφάλισης των συναδέλφων.

Πέραν λοιπόν της σημαντικής διευκρίνισης που δόθηκε με την τροπολογία των βουλευτών Λεωνίδου – Χατζηγιάννη – Γιωργάλλα για την εργοδότηση αντικαταστατών μόνο από τον πίνακα διοριστέων μέχρι το 2027, μια πολυάριθμη ομάδα συμβασιούχων και αντικαταστατών με αθροιστική υπηρεσία ετών και όχι απλά τριαντάμηνη, θυματοποιούνται και σύρονται σε μια διαδικασία εξετάσεων, χωρίς να έχουν πάρει απαντήσεις για την αναγνώριση της τριαντάμηνης υπηρεσίας. Τα Κόμματα αυτά και το ΥΠΠ δε στήριξαν την αναστολή εφαρμογής για ένα χρόνο θρέφοντας τα αχόρταγα ιδιωτικά συμφέροντα, που έχουν ήδη στήσει μηχανισμό φροντιστηρίων για τις εξετάσεις του ΝΣΔΕ. Παράλληλα ρίχνουν στον αγώνα των εξετάσεων εκατοντάδες εκπαιδευτικούς της Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης για μονοψήφιο αριθμό μόνιμων θέσεων. Πώς θα στηρίξουν ηθικά στην κοινωνία την απόφασή τους αυτή;

Την ίδια στιγμή, καταδικαστέα είναι και η μέχρι τώρα στάση του δεύτερου μεγαλύτερου Κόμματος, του ΑΚΕΛ, που για μήνες τώρα που συζητείται το όλο θέμα, πέρα από την «εκ του ασφαλούς» και γενική θέση ότι δεν πρέπει να θυματοποιηθούν οι συνάδελφοι συμβασιούχοι και αντικαταστάτες και ότι πρέπει να υπάρξει αναβολή της ψήφισης των κανονισμών, καμιά πρόταση από το Κόμμα αυτό δεν έχει κατατεθεί για το πως οδηγούμαστε στη λύση αυτού του θέματος.

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα ως ΔΗ.ΚΙ. δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να στηρίξουμε σήμερα στο Δ.Σ. ΠΟΕΔ την ομόφωνη απόφαση για ολοήμερη απεργία ως μέτρο αντίδρασης για την μη επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος και στήριξης της ομάδας αυτής των συναδέλφων μας.

Και επειδή σαν Κίνηση δεν θέλουμε απλά να σκορπούμε συνθήματα και να κάνουμε λεονταρισμούς εκ του ασφαλούς, καταγγέλλοντας απλά για λόγους εντυπωσιασμού, θεωρούμε πως από σήμερα πρέπει να σχεδιάσουμε το πλάνο μας για το τι κάνουμε τώρα και στο εξής.

Παίρνουμε την τροπολογία που πέρασε και συνεχίζουμε τον αγώνα για τα υπόλοιπα θέτοντας τους εξής πλέον στόχους:
  • Διασφάλιση του αορίστου χρόνου μέσω 30μηνου για τους συμβασιούχους αφού ούτε καν αυτό δεν διασφαλίστηκε γραπτώς σήμερα.
  • Διεκδίκηση του αορίστου χρόνου μέσω νομικής προσφυγής ΚΑΙ για τους αντικαταστάτες. Ήδη αρκετοί νομικοί εκφράστηκαν και θεωρούν πως υπάρχει νομικό έρεισμα.
  • Συνεχείς πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση για μετάθεση του 2027 στο 2028.
  • Αποτροπή των όποιων προτάσεων έρθουν από το υπουργείο και έχουν να κάνουν με την το κλείσιμο της στρόφιγγας παραγωγής 30μηνων όπως ο υπουργός άφησε να εννοηθεί αφού αυτό θα συνιστά μη σεβασμό της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας από κάποιο σημείο και μετά!

Κρατούμε ως καταληκτικό τη δήλωση του Βουλευτή Π. Λεωνίδου στην ομιλία του σήμερα στη Βουλή, ότι «Με την ψήφιση όμως των Κανονισμών σήμερα δεν ανατρέπονται, ή δεν ακυρώνονται οι προοπτικές οριστικής λύσης του προβλήματος, σε όλες τις κατηγορίες των εκπαιδευτικών. Γιατί εμείς είμαστε έτοιμοι και δηλώνουμε παρόντες σε ένα νέο διάλογο που μπορεί να ξεκινήσει από αύριο, με στόχο την ικανοποίηση και άρση όλων των αδικιών εις βάρος μιας σεβαστής ομάδας εργαζομένων».