ΔΗ.ΚΙ.: Ανοικτή Πρόσκληση Συνεργασίας ενόψει των Εκλογών της ΠΟΕΔ

Posted in Ανακοινώσεις

Με έντονο  προβληματισμό για τα τεκταινόμενα στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση και με διαφαινόμενη  την κρίση των τελευταίων μηνών στους κόλπους της ΠΟΕΔ, με κίνδυνο ακόμη και την διάσπασή της, αλλά και με στόχους:
 • Τη εντατικοποίηση της διεκδίκησης και προώθησης των σοβαρών εκπαιδευτικών, συνδικαλιστικών, οργανωτικών, οικονομικών, εθνικών κ.ά. θεμάτων, όπου η ΠΟΕΔ έχει στο επόμενο σύντομο διάστημα την ευθύνη να λάβει και να υλοποιήσει σημαντικές και κρίσιμες αποφάσεις.
 • Τη ριζική αναδιάρθρωση των δομών, της στρατηγικής διεκδίκησης και της αναδιατύπωσης των προτεραιοτήτων της ΠΟΕΔ, όπως επιβάλλεται από τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στον συνδικαλισμό με την οικονομική κρίση.
 • Την κατάργηση της ηγεμονίας κάποιων Κινήσεων, που οδήγησε στην έλλειψη συλλογικότητας και σωστής διαχείριση των κρίσιμων θεμάτων για τον εκπαιδευτικό και την εκπαίδευση.
 • Τον εκσυγχρονισμό  και  την  περαιτέρω  εκδημοκρατικοποίηση του Καταστατικού της ΠΟΕΔ. Από το 2008  έχουν απορριφθεί επαναλαμβανόμενες προτάσεις της ΔΗ.ΚΙ., για αλλαγή του καταστατικού της ΠΟΕΔ (ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ, απλή αναλογική σ' όλα τα σώματα, εκλογή του Προέδρου της ΠΟΕΔ απευθείας απ΄ όλα τα μέλη της Οργάνωσης, περιορισμός στην εκλογή και χρονική παραμονή στα διάφορα Σώματα, αναζήτηση τρόπων για πιο ουσιαστικό ρόλο και συμμετοχή των κλαδικών επιτροπών, κ.α.).

Μετά  την απόρριψη της πρότασή μας για αναβολή των εκλογών του Μάη και επανάληψή τους στα τέσσερα αντί στα τρία χρόνια, καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς σε υπέρβαση, ώστε ενωμένοι, μακριά από τις κινησιακές - προεκλογικές σκοπιμότητες, να ενώσουμε δυνάμεις και αποφασιστικά να επιδιώξουμε τις ρεαλιστικές λύσεις που αφορούν στο εκπαιδευτικό σύστημα, την παιδεία και την πατρίδα μας.Η ΔΗ.ΚΙ. Δασκάλων - Νηπιαγωγών πορεύεται και αυτή τη φορά στις εκλογές του Μάη με ανιδιοτέλεια, ακεραιότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Με βάση τα πιο πάνω η ΔΗ.ΚΙ. υποβάλλει  ανοικτή πρόσκληση συνεργασίας σε Κινήσεις, άτομα ή ομάδες ατόμων, σπάζοντας τα στενά κινησιακά πλαίσια, με στόχο την ενίσχυση του συνδυασμού του ψηφοδελτίου, με τον οποίο θα απευθυνθούμε στον διδασκαλικό κόσμο, για να ζητήσουμε ενισχυμένη εντολή για διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

Έχουμε την απόλυτη πεποίθηση ότι  Κινήσεις, άτομα ή Ομάδες ατόμων συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες μαζί μας, αλλά και με την πλειοψηφία του διδασκαλικού κόσμου, όσον αφορά στις συνδικαλιστικές, εκπαιδευτικές και εθνικές διεκδικήσεις και στόχους και κυρίως:

 • Το σεβασμό της εργοδοτικής πλευράς στην Εκπαιδευτική και Συνδικαλιστική μας Οργάνωση και την προστασία του θεσμικού διαλόγου εργοδότη – εργοδοτουμένου.
 • Τη δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου και την απαλλαγή από την στασιμότητα,
 • Την καταπολέμηση της αδράνειας και την αναποφασιστικότητας, που χαρακτηρίζει την Οργάνωση μας τα τελευταία χρόνια,
 • Την ενδυνάμωση του δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου,
 • Την τήρηση των αρχών της δημοκρατίας,  της δικαιοσύνης και της ελευθερίας της πατρίδας μας,
 • Την ανάκτηση του επαγγελματικού κύρους των εκπαιδευτικών.
 • Τη στήριξη της καθημερινότητας του εκπαιδευτικού από το ΥΠΠ  για  αντιμετώπιση της παραβατικότητας, του αλφαβητισμού, της  διδασκαλίας των αλλογλώσσων.
 • Τη κατοχύρωση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
 • Τη στήριξη της Προδημοτικής Εκπαίδευσης
 • Τη σωστή Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, που να βασίζεται στην αξιολόγηση του περιεχομένου, των διαδικασιών και των αποτελεσμάτων,
 • Την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του Καταστατικού, με αλλαγές οι οποίες να ενισχύουν τη δημοκρατικότητα και την ευελιξία των διαδικασιών και θα αντανακλούν τη βούληση της πλειοψηφίας των μελών μας.
 • Τη δημιουργία πολιτών,  που να αγωνίζονται και να διεκδικούν μια Πατρίδα ελεύθερη από τον στρατό Κατοχής, απαλλαγμένο από τα τετελεσμένα της Τουρκικής Εισβολής, μια Πατρίδα ενωμένη, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι σεβαστά και διασφαλισμένα  δημιουργώντας συνθήκες αλληλοσεβασμού και ειρήνης μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων της Κύπρου.

Προτείνουμε τη συνεργασία αυτή με συνδυασμό και πρόγραμμα δράσης που θα συνδιαμορφώσουμε, ενόψει των σοβαρών εκπαιδευτικών και συνδικαλιστικών εξελίξεων που ακολουθούν.

Οφείλουμε να επιχειρήσαμε το μεγάλο άλμα και από Οργάνωση των Κινήσεων να λειτουργήσουμε ως  Οργάνωση των Μελών, για τον κάθε εκπαιδευτικό ξεχωριστά. Το μέλλον του συνδικαλισμού και το μέλλον των οργανωμένων συνόλων επιβάλλει υπερβάσεις, τις οποίες άμεσα πρέπει να επιχειρήσουμε, αν επιθυμούμε την ενδυνάμωση της συλλογικής μας έκφρασης, αλλά και την αναβάθμιση του συνδικαλιστικού και εκπαιδευτικού μας έργου.

ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της  ΔΗ.ΚΙ.