ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ στηρίζεται η πρόταση της ΔΗΚΙ για αναβολή των εκλογών

Posted in Ανακοινώσεις

Με έντονο τον προβληματισμό για τα τεκταινόμενα στο χώρο της δημοτικής εκπαίδευσης και με διαφαινόμενη την κρίση, με κίνδυνο ακόμη και την διάσπαση της ΠΟΕΔ, η ΔΗΚΙ Δασκάλων και Νηπιαγωγών επανάφερε στο τελευταίο Δ.Σ. ΠΟΕΔ (10/11/16) την πρόταση της που είχε καταθέσει και πριν έξι μήνες στην ΠΣΓΑ για αναβολή των επερχόμενων εκλογών του Μαΐου 2017.

Με ξεκάθαρο μήνυμα και εντολή από την βάση, για συνέχιση της διεκδίκησης και προώθησης των σοβαρών εκπαιδευτικών θεμάτων, η ΠΟΕΔ έχει στο επόμενο σύντομο διάστημα την ευθύνη να πάρει σημαντικές και κρίσιμες αποφάσεις, σε πλήθος θεμάτων.

Θεωρούμε σύντομο το χρονικό διάστημα των 3 χρόνων εναλλαγής της ηγεσίας, με αποτέλεσμα να χάνεται η συνέχεια και δυνατότητα υλοποίησης του σχεδιασμού της ΠΟΕΔ, αφού ο πρώτος χρόνος αναλώνεται στην οργάνωση και προσαρμογή των νέων εκλεγμένων μελών (Γ. Α. Επαρχιακών Επιτροπών, Δ.Σ. και Γραμματείας) και το μισό τουλάχιστον της τρίτης χρονιάς αναλώνεται σε προεκλογικά τερτίπια. Τα δεκάδες ανοικτά ζητήματα λειτουργίας της Οργάνωσης μας, που αφορούν την ανέγερση και λειτουργία των Νέων Γραφείων, τα εξοχικά, το Μουσείο ΠΟΕΔ, τη διαδικασία εισαγωγής νέου τρόπου λειτουργίας της Οργάνωσης με την πρόσληψη νέου Ειδικού Γραμματέα (επαναπροσδιορισμός καθηκόντων), την υιοθέτηση Διαδικασίας Εσωτερικού Ελέγχου, κ.ά. είναι από μόνα τους θέματα που χρειάζονται την μέγιστη ενότητα και το χρόνο για υλοποίηση τους.

Παράλληλα το 2017 θα είναι και η χρονιά έναρξης των διαδικασιών για την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμού και ως ΠΟΕΔ θα βρεθούμε ενώπιον δύσκολων καταστάσεων και διαδικασιών που θα πρέπει να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα(μονιμοποιήσεις, εξετάσεις, διαμόρφωση του καταλόγου διορισίμων,...).

Πέρα και πάνω από τα εκπαιδευτικά και τα συνδικαλιστικά μας προβλήματα δεν ξεχνούμε ότι βρίσκεται ο αγώνας για απελευθέρωση της ημικατεχόμενης πατρίδας μας και ύψιστη προτεραιότητα μας παραμένει η δικαίωση της εθνικής μας υπόθεσης. Πιστεύουμε πως οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί και όλοι μας θα πρέπει να σταθούμε στο « ύψος των περιστάσεων» και να αναλογιστούμε το πραγματικό μας χρέος απέναντι στα παιδιά και την πατρίδα μας.

Για τους πιο πάνω λόγους, όπου στους επόμενους μήνες θα πρέπει να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις και να διαχειριστούμε το πλήθος όλων αυτών των θεμάτων (εκπαιδευτικά, συνδικαλιστικά. οργανωτικά, οικονομικά, εθνικά, κ.ά.), θα πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση όλοι μας και ενωμένοι, μακριά από τις κινησιακές - εκλογικές σκοπιμότητες, να ενώσουμε δυνάμεις και αποφασιστικά να επιδιώξουμε τις ρεαλιστικές λύσεις που απασχολούν την παιδείας και την πατρίδα μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, η ΔΗΚΙ έχει κάνει επίσημη πρόταση προς όλες τις Κινήσεις, ένα χρόνο πριν τις εκλογές του 2017, μέσα από τις απαιτούμενες Καταστατικές ρυθμίσεις και με ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΜ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ, για αναβολή των εκλογών του 2017, έτσι ώστε οι διεξαγωγή τους να γίνεται κάθε 4ο ή και 5ο αντί 3ο έτος.

Η πρόταση μας αυτή, αλλά και όλες οι άλλες προτάσεις που ως ΔΗΚΙ έχουμε καταθέσει στη Διακινησιακή Επιτροπή της ΠΟΕΔ που έχει οριστεί για Καταστατικές Τροποποιήσεις (ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ, απλή αναλογική σ' όλα τα σώματα, εκλογή του Προέδρου της ΠΟΕΔ μέσα από την ΠΣΓΑ ή από τη βάση, περιορισμός στην εκλογή και χρονική παραμονή στα διάφορα Σώματα, αναζήτηση τρόπων για πιο ουσιαστικό ρόλο και συμμετοχή των διαφόρων ομάδων- επιτροπών, κ.α.), στόχο έχουν να εκσυγχρονίσουν και να πρακτικοποιήσουν το Καταστατικό μας, να το καταστήσουν πιο σύγχρονο, δημοκρατικό και λειτουργικό, έτσι που να ανταποκρίνεται προς τις σημερινές ανάγκες της Οργάνωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας στο επόμενο διάστημα και ελπίζουμε ότι και οι υπόλοιπες κινήσεις θα συναινέσουν.

Αναμέναμε πως και οι υπόλοιπες Κινήσεις θα συζητούσαν και θα αντίκριζαν θετικά την πρόταση μας, κάνοντας ένα βήμα μπροστά για το καλό όλων!!! Παρά την άρνηση τους να υιοθετήσουν την πρόταση μας από αυτές τις εκλογές, σημειώνουμε και κρατούμε ως θετική την αποδοχή της πρότασης μας, από την πλειοψηφία των Κινήσεων, για εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές.

Τονίζουμε ξανά ότι οφείλουμε να επιχειρούσαμε το μεγάλο άλμα και από Οργάνωση των Κινήσεων να μετεξελιχτούμε σε Οργάνωση των Μελών. Το μέλλον του συνδικαλισμού και το μέλλον των οργανωμένων συνόλων επιβάλλει υπερβάσεις, τις οποίες άμεσα έπρεπε να επιχειρήσουμε αν επιθυμούμε την ενδυνάμωση της συλλογικής μας έκφρασης, αλλά και την αναβάθμιση του συνδικαλιστικού και εκπαιδευτικού μας λόγου.