ΔΗΚΙ Δασκάλων: Με εστίαση στην ενότητα του Κλάδου και στην ουσία των αιτημάτων

Posted in Ανακοινώσεις

«Τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα στη Δημοτική Εκπαίδευση λύνονται με τη δημιουργία σταθερών δομών και θεσμοθετημένων συμφωνιών και ΟΧΙ με μπαλωματικές λύσεις ή διορισμό ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ/ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ έναντι πραγματικών αναγκών. Σήμερα δημιουργείται μια νέα ομάδα εργαζομένων εις αντικατάσταση της ομάδας των συμβασιούχων, για κάλυψη πραγματικών/ προβλεπόμενων εκπαιδευτικών αναγκών, χωρίς υποχρεώσεις του Κράτους απέναντί τους. Πέραν λοιπόν από τη στελέχωση των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων με αγορά υπηρεσιών με όλα τα συνεπαγόμενα προβλήματα και για τη λειτουργία τους και με μη αναγνώριση της υπηρεσίας αυτής, προστίθεται η λύση των αναπληρωματικών διορισμών, που δημιουργεί κακό προηγούμενο στα εργασιακά θέσμια.

Πέραν του ότι μέχρι σήμερα ακόμα, σχολεία τελούν υπό αναστάτωση, γιατί ακόμα αποστέλλονται «αντικαταστάτες του εαυτού τους» στα σχολεία και ανατρέπονται ωρολόγια προγράμματα, η εφαρμογή της λύσης των αντικαταστατών αποδεικνύει ότι οι πολιτικές της οροφής καλά κρατούν έστω και αν οι εκπαιδευτικές ανάγκες στη Δημοτική Εκπαίδευση αυξάνονται.

Η Κυβέρνηση έχει απαντήσει αρνητικά για μετατροπή των εκπαιδευτικών αυτών σε συμβασιούχους και ο Υπουργός Παιδείας διαβεβαιώνει ότι δε θα επαναληφθεί την επόμενη χρονιά το φαινόμενο αυτό. Και ερωτούμε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού:

1. Δεδομένου ότι το Υπ. Συμβούλιο απάντησε ρητά και στον ίδιο ότι η οροφή του αριθμού των εκπαιδευτικών (συμπεριλαμβανομένων και των συμβασιούχων) δεν μπορεί να πάει πιο πάνω, πώς το Υπουργείο Παιδείας θα καταφέρει να μην επαναληφθεί ξανά;

2. Μήπως θα μειωθεί περαιτέρω ο χρόνος διδασκαλίας των παιδιών που εμπίπτουν στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση;

3. Μήπως θα μειωθεί ο χρόνος διδασκαλίας των αλλόγλωσσων μαθητών;

4. Μήπως θα αυξηθούν οι μαθητές στις τάξεις;

5. Μήπως θα αυξηθεί ο διδακτικός χρόνος των εκπαιδευτικών της Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης με την κατάργηση θεσμοθετημένων συμφωνιών; (ώρα υπευθύνου τμήματος στη Δημοτική, μείωση διδακτικού χρόνου στη βάση της αρχαιότητας, ώρα επισκέψεως γονέων).

6. Μήπως θα καταργηθούν μη θεσμοθετημένες συμφωνίες (οι πενιχρές ώρες που δίνονται για τη διαχείριση των ΤΠΕ στα σχολεία και θα έπρεπε να ήταν ήδη θεσμοθετημένες).

7. Μήπως δε θα δοθούν όσα ελάχιστα δόθηκαν φέτος για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού (σε 33 μόνο σχολεία) και την αύξηση του διοικητικού χρόνου του Διευθυντή (μόνο στα μεγάλα σχολεία).

8. Μήπως θα αξιοποιηθούν κονδύλια από την υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων, για να διοριστούν συμβασιούχοι;

Το ΥΠΠ έχει συστήσει επιτροπή εξέτασης του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών και με συνδρομή εμπειρογνώμονα με όλα τα ενδεχόμενα να είναι στο τραπέζι σύμφωνα με τη Διευθύντρια του ΥΠΠ. Με τα πιο πάνω δεδομένα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα όσα δόθηκαν φέτος και αφορούν στην αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού, της αποκλίνουσας συμπεριφοράς και του διοικητικού χρόνου του Διευθυντή, είναι αμφίβολο αν θα δοθούν πόσο μάλλον να επεκταθούν (επέκταση του θεσμού του Υπευθύνου Τμήματος στην Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση) την επόμενη χρονιά. Ο προϋπολογισμός του 2017 συζητείται ήδη στη Βουλή προκαθορίζοντας τη στελέχωση της επόμενης σχολικής χρονιάς. Με βάση την εντολή και το δικαίωμα που δόθηκε από την Π.Σ.Γ.Α. (16.6.2016) στο Δ.Σ. να κρίνει (και να λάβει μέτρα αντίδρασης μη αποκλειομένων των απεργιακών μέτρων) τη στασιμότητα των ζητημάτων και την παράλληλη διακήρυξή της ότι δε δέχεται την πολιτική των οροφών, κρίνουμε ότι δεν παρατηρείται ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ στα αιτήματα αλλά ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ.

Ως ΔΗΚΙ υποστηρίξαμε εξ΄ αρχής ότι το θέμα «των αντικαταστατών του εαυτού τους» δεν είναι απλά ένα εργασιακό θέμα αλλά φανερώνει την πραγματική εικόνα και το μέλλον της Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, αφορά στα κριτήρια στελέχωσης των σχολείων, στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη και ασφαλώς επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Στο τελευταίο Δ.Σ. (13.10.2016), σε μια προσπάθεια να υπάρξει ομοφωνία ως προς τον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων και να διαφυλαχθεί η ΕΝΟΤΗΤΑ είχαμε εισηγηθεί εναλλακτικά σενάρια αντίδρασης, αλλά δεν έγιναν αποδεχτά. Αφού δεν επιτεύχθηκε ομοφωνία, η ΔΗ.ΚΙ. τηρώντας συνέπεια στις θέσεις της και θέλοντας να αναδείξει την αντίδρασή της για όλα όσα αναλύονται πιο πάνω υποστηρίξαμε τη δημιουργία ακόμα μιας μονόωρης στάσης εργασίας και διαμαρτυρίας (μια σε κάθε Επαρχία στη διάρκεια 5 βδομάδων) με προβολή των έμφαση στα ζητήματα που αφορούν στην Προδημοτική, Ειδική Εκπ., στην αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού, της διδασκαλίας και της στήριξης των αλλόγλωσσων, στην αντιμετώπιση της αποκλίνουσας συμπεριφοράς και της παραβατικότητας, στη λειτουργική διαχείριση των ΤΠΕ μέσα στα σχολεία.

Ως ΔΗΚΙ αποδείξαμε πάρα πολλές φορές ότι ενημερώνουμε τον Κλάδο με ειλικρίνεια και ότι δεν παίρνουμε ακραίες και ασύμφορες για τον Κλάδο, τους μαθητές και το εκπαιδευτικό σύστημα αποφάσεις. Τα μέτρα αυτά δείχνουν την αντίδρασή εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή για το 2017, βάσει του οποίου θα κριθεί η στελέχωση της επόμενης χρονιάς, αλλά και της πρόθεσης του ΥΠΠ να αναθεωρήσει τον διδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών της Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των «αντικαταστατών του εαυτού τους». Μετά τη λήξη των μέτρων αντίδρασης οφείλουμε να τελούμε σε ετοιμότητα για όσα μέλλει γενέσθαι».