Ώρα για ανάληψη ευθυνών από το Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού

Posted in Ανακοινώσεις

Ως ΔΗ.ΚΙ. αναμένουμε ότι στην αυριανή συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας & Πολιτισμού θα πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στη βάση πρακτικών λύσεων, αριθμών και χρονοδιαγραμμάτων για αποτελεσματική αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού, της αποκλίνουσας συμπεριφοράς των μαθητών, των προβλημάτων της παρεχόμενης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, των προβλημάτων που αφορούν στην διαχείριση των ΤΠΕ, για την ολοκλήρωση του θεσμού του υπεύθυνου τμήματος για τη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση, για την αύξηση του διοικητικού χρόνου των Διευθυντών και για την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων. Αναμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις που θα βελτιώνουν όλα τα πιο πάνω ζητήματα με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. Απαντήσεις που θα δημιουργούν σταθερές δομές και δε θα στηρίζονται στις επιφανειακές λύσεις της Αγοράς Υπηρεσιών που αφαιρούν από την ποιότητα, όπως αποδείχθηκε με τη λειτουργία των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων και που θα δημιουργούν εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων.

Αναμένουμε τις πιο πάνω απαντήσεις, που αφορούν στη βελτίωση της λειτουργίας του εκπαιδευτικού έργου προς όφελος των μαθητών. Αν αυτό συνεπάγεται επιπλέον διορισμούς αποτελεί ευθύνη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να το διαχειριστεί ανάλογα και όχι να μεταθέτει την ευθύνη στο Υπουργείο Οικονομικών ή να το προτάσσει ως αντεπιχείρημα προς την ΠΟΕΔ, για να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον των εκπαιδευτικών. Όταν παλαιότερα η ΠΟΕΔ αγωνιζόταν για μισθολογική εξίσωση με τους εκπαιδευτικούς της Μέσης κατηγορούνταν ότι ασχολούνταν μόνο με τους μισθούς. Σήμερα που αγωνίζεται για ποιότητα στην παρεχόμενη δημόσια εκπαίδευση κατηγορείται ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι οι διορισμοί. Ας προβληματιστεί ο καθένας αλλά κυρίως το Υπουργείο.

Στην απαντητική επιστολή του προς την ΠΟΕΔ, το ΥΠΠ ανάμεσα σε άλλα παρουσιάζει την εισαγωγή των Δεικτών Επάρκειας & Επιτυχίας και το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Βελτίωσης των Εκπαιδευτικών ως λύσεις στα ζητήματα που τίθενται ως αιτήματα από την ΠΟΕΔ. Αυτές οι δύο «καινοτομίες» εφαρμόστηκαν πιλοτικά σε μικρό αριθμό σχολείων τη σχολική χρονιά 2015 -2016 και καταγράφονται από τη ΔΗ.ΚΙ. αλλά και από την ΠΟΕΔ προβλήματα και ελλείμματα, που δυσχεραίνουν το εκπαιδευτικό έργο. Παρόλο που οι «καινοτομίες» σχετίζονται έμμεσα με τα αιτήματά μας, αν δεν επιλυθούν από το ίδιο το ΥΠΠ τα προβλήματα που επισημαίνουμε, δε θα μπορούν να εφαρμοστούν την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομικών οφείλουν, στη βάση των διακηρύξεων της Κυβέρνησης για εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, να προχωρήσουν στην άμεση θεσμοθέτηση αναγκαίων, άτυπων μέχρι σήμερα συμφωνιών, αναθεώρηση ή υλοποίηση θεσμών που έχουν ήδη συμφωνηθεί και δεν έχουν υλοποιηθεί, για ποιοτικότερη εκπαίδευση και ορθότερη στελέχωση των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων. Καλούμε λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού να περιορίσει τη διακήρυξη πολιτικών και να αντιμετωπίσει με πρακτικές λύσεις τα προβλήματα, που το ίδιο παραδέχεται ότι χρονίζουν, προς όφελος των παιδιών και του δημόσιου σχολείου. Διαφορετικά θα φέρει ακεραία την ευθύνη για την αναστάτωση που θα επέλθει στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.