Όταν διεκδικείς κερδίζεις!!!

Posted in Ανακοινώσεις

Ικανοποίηση και δικαίωση της ΔΗ.ΚΙ από την πλήρωση  της θέσης του Επιθεωρητή Επιστήμης.

Η Δημοκρατική Κίνηση Δασκάλων&Νηπιαγωγών εκφράζει την ικανοποίηση της  για την προκήρυξη και πλήρωση της θέσης  Επιθεωρητή Επιστήμης. Μια εξέλιξη που δεν μπορεί παρά να χαιρετήσει με ικανοποίηση, αφού υλοποιείται ένα μήνα μετά που η ΔΗ.ΚΙ. είχε εγγράψει το θέμα στο το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ (17.3.2016), το οποίο με ομόφωνη απόφασή του έχει ζητήσει από το ΥΠΠ την πλήρωση  της θέσης αυτής που είχε παραμείνει κενή από το 2011.  

Υπενθυμίζουμε ότι ως ΔΗ.ΚΙ. από το 2012  με πρόταση, τόσο στο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ (23.2.2012) όσο και στην ΠΣΓΑ (19.5.2012) είχαμε ζητήσει την επαναφορά της θέσης, διαφωνώντας από την πρώτη στιγμή με την πρόθεση του Υ.Π.Π. να μετατρέψει  θέσεις  Επιθεωρητών Ειδικών Μαθημάτων, σε θέσεις Επιθεωρητών Γενικών Μαθημάτων. Δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι παραβιάζονταν οι κανονικές διαδικασίες διαλόγου και ότι μια τέτοια ενέργεια δε διαφύλασσε την αποτελεσματική παιδαγωγική στήριξη του μαθήματος της Επιστήμης ειδικότερα. Η θέση μας αυτή δε στηρίχθηκε τότε από τις υπόλοιπες Κινήσεις τις ΠΟΕΔ με αποτέλεσμα το Υ.Π.Π. να προχωρήσει ουσιαστικά στην κατάργηση των θέσεων αυτών.

Παρόλο που πιστεύουμε ότι ορθώς το ΥΠΠ  έχει προχωρήσει στην αλλαγή των σχεδίων υπηρεσίας των Επιθεωρητών Ειδικών και Γενικών Μαθημάτων, ώστε να συμβαδίζουν μεταξύ τους, ωστόσο ξεκάθαρα, συνεχίσαμε όλο αυτό το διάστημα να στηρίζουμε ότι: 
- Την τελευταία πενταετία παρατηρούνταν υποβάθμιση του μαθήματος της Επιστήμης λόγω και της απουσίας Επιθεωρητή, γεγονός που δεν αντιστοιχεί με τις πολιτικές διακηρύξεις για τη σημασία του μαθήματος και την έμφαση που του αποδίδεται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα στα πλαίσια κυρίως της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.  
- Εκπαιδευτικοί με εξειδικευμένα προσόντα στη διδακτική της Επιστήμης, οι οποίοι συμμετείχαν στη συγγραφή των ΝΑΠ και στην εφαρμογή τους έμεναν αναξιοποίητοι και χωρίς παιδαγωγική στήριξη, όπως και οι συνάδελφοι που αναλάμβαναν τη διδασκαλία του μαθήματος. 
- Το μάθημα της Επιστήμης απαιτεί εξειδικευμένη γνώση περιεχομένου, εξειδικευμένη γνώση των παιδαγωγικών διαδικασιών διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, συγκεκριμένες  δεξιότητες οργάνωσης του μαθήματος, λόγω της πειραματικής διάταξης και εργαστηριακής του φύσης και συνεπώς ένας επιθεωρητής επιστήμης με εξειδικευμένη γνώση, είναι σε θέση όχι μόνο να εποπτεύει τη διδασκαλία του μαθήματος αλλά με παιδαγωγική επάρκεια μπορεί να συντονίζει και να προσφέρει παιδαγωγική στήριξη τέτοια, που θα οδηγεί σε αποτελεσματικότερη διδασκαλία του.
 
Σήμερα εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την αναγνώριση από τις υπόλοιπες Κινήσεις της ΠΟΕΔ αλλά και από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού των επιχειρημάτων μας αλλά κυρίως για την αναγνώριση της αναγκαιότητας  πλήρωσης της θέση αυτής. Η εξέλιξη αυτή ας παραδειγματίσει την Οργάνωσή μας για την αποφασιστική και ξεκάθαρη διεκδίκηση και άλλων σημαντικών θεμάτων που αναμένουν τη επίλυση τους.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΞΕΚΑΘΑΡΟ: ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ!!!