ΝΣΔΕ : Η ΔΗ.ΚΙ. δεν βγαίνει στα μπαλκόνια για να πανηγυρίζει ή να μηδενίζει

Με αφορμή διάφορες ανακοινώσεις για τη θέση και στάση της ΔΗΚΙ στο ΝΣΔΕ, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Αποτιμώντας και αξιολογώντας το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, σίγουρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι! Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, από τη στιγμή που συνάδελφοί μας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εργασία, μετά το 2018. Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να μηδενίζουμε τα πάντα, όταν έχουμε μπροστά μας τα δεδομένα και τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν.

Όσον αφορά το Νομοσχέδιο και την ευθύνη ή την συμβολή της ΔΗΚΙ ή του ΔΗΚΟ (αφού κάποιοι κάνουν σχετική αναφορά στο συγκεκριμένο κόμμα) θα λέγαμε ότι εμείς ούτε πανηγυρίζουμε αλλά ούτε μηδενίζουμε από τα μπαλκόνια. Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε οι συνήγοροι  κανενός κόμματος, ΟΛΟΙ πλην αυτών που δεν θέλουν να δουν τις πραγματικότητες,  αναγνωρίζουν ότι είναι το ΔΗΚΟ που έσωσε στο παρά πέντε ότι μπορούσε να σωθεί:

-Το μόνο κόμμα που έχει καταθέσει πρόταση δύο μήνες πριν,  ενώ όλα είχαν ξεκάθαρη τοποθέτηση για αλλαγή του συστήματος (γιατί αλήθεια οι άλλοι δεν το έπραξαν ;)

-Θετική παρέμβαση για κατάθεση δεσμευτικής επιστολής του ΥΠΠ για τις 700 θέσεις αλλά και των χρονοδιαγραμμάτων που θα παραχωρηθούν (2018 και όχι 2022 που ήταν οι σχεδιασμοί του υπουργείου)  και ενσωμάτωση της στα πρακτικά της συνεδρίας/απόφασης. Μετά την πρώτη επιστολή του ΥΠΠ, που μιλούσε για 500 και όχι 700 θέσεις, είναι το ΔΗΚΟ που προειδοποίησε με μη ψήφιση του νομοσχεδίου, εάν δεν έστελνε νέα δεσμευτική επιστολή ο ΥΠΠ.

- Σε περίπτωση που ψηφιζόταν η τροπολογία  για μετάθεση του χρονοδιαγράμματος στο 2028, ο ΥΠΠ είχε προειδοποιήσει  ότι η κυβερνητική πλευρά θα απέσυρε την πρόταση των 700 θέσεων μέχρι το 2018, στοιχείο που το είχε υπερτονίσει στη δεύτερή του επιστολή! Συμπεραίνεται, θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι η υπαναχώρηση που έκαναν μερικά κόμματα στο 2027 έγινε για να διασφαλιστούν οι 700 θέσεις. Ευχής έργο θα ήταν η παράταση και μεχρι το 2030.

-Ξεκάθαρη δέσμευση για αναζήτηση νόμιμης διαδικασίας για τροποποίηση της νομοθεσίας με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να ισχύει η νομοθεσία για τους αορίστου χρόνου δημοσίους υπαλλήλους και στην εκπαίδευση.

Ως εκ τούτου θα ζητούσαμε από τον καθένα να αξιολογήσει και να αναλογιστεί ποια ήταν η συμβολή του μέχρι σήμερα στην τεράστια αυτή προσπάθεια της ΠΟΕΔ και πού θα ήταν τα πράγματα σήμερα, αν η απόφαση της ΠΟΕΔ ήταν αυτό που κάποιες Κινήσεις στήριζαν δηλ. διακοπή του διαλόγου και καμιά διαβούλευση!

Ως ΔΗΚΙ, σε μια δύσκολη μάχη, είχαμε δύο επιλογές: Την εύκολη, δηλαδή να φωνασκούμε και να αποφεύγουμε το διάλογο με ξεκάθαρο κίνδυνο να τα χάναμε όλα ή τη δύσκολη επιλογή, δηλαδή να προσπαθήσουμε και να παλέψουμε να σώσουμε ό,τι μπορούσαμε παρά να τα χάναμε όλα! Επιλέξαμε τη δύσκολη επιλογή! Σίγουρα δεν πετύχαμε όλα όσα επιδιώκαμε. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται και δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια για τους συναδέλφους που κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους. Δεν θα βγάζουμε απλά ανακοινώσεις (τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα!!!) για να τους χαϊδεύουμε τα αυτιά, αλλά θα παλέψουμε και πάλι στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο για να εξεύρουμε τους τρόπους εκείνους που θα σώσουν και αυτή την ομάδα συναδέλφων.

Για τη ΔΗΚΙ αγαπητοί φίλοι προέχει η ενότητα του κλάδου και θα πρέπει να σταματήσουν κάποιοι που έκαναν πολύ λιγότερα να παρουσιάζονται ως οι μόνοι υπερασπιστές ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του Κλάδου.

Γιώργος Σπύρου- Πρόεδρος ΔΗ.ΚΙ.