Άκης Κλεάνθους: Θύμηση και χρέος: Το χαμόγελο που εμπνέει

Posted in Ανακοινώσεις

Υπάρχουν στιγμές που η μνήμη δεν είναι αρκετή για να μας παρηγορήσει μπροστά στην απώλεια ανθρώπων που με τη δύναμη της προσωπικότητάς τους έδωσαν αίγλη στον ίδιο τον άνθρωπο και την ύπαρξή του, ανύψωσαν το ήθος σε επίπεδα ανέγγικτα από τη μικρότητα του κόσμου και τοποθέτησαν την εποχή μας στις ράγες της αξιοπρέπειας και της αξιοκρατίας.

Μιλώ για ανθρώπους όπως τον αείμνηστο Άκη Κλεάνθους, που διετέλεσε Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού προτού η μοίρα να τον κτυπήσει απρόσμενα και άδικα.

Ο Άκης Κλεάνθους στο πρόσταγμα του χρέους που ανέλαβε να εκπληρώσει ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, αναζήτησε εκείνες τις παραμέτρους που θα πρόσφεραν στον άνθρωπο την ευχέρεια μιας ελεύθερης, δημιουργικής και συνεχούς βελτίωσης του ατόμου, ως εκπαιδευτικού και ως εκπαιδευόμενου. ΄Εθεσε στόχους με πυξίδα τη διαφάνεια, την αξιότητα, την ευθύνη και την άψογη διαχείριση των θεμάτων που αφορούσαν το νευραλγικό αυτό κέντρο της γνώσης, της εκπαίδευσης και της διαμόρφωσης χαρακτήρων των νέων μας.

Η παρουσία του στο Υπουργείο προσέδιδε μια ισόρροπη καθημερινή άσκηση συναδελφικής αλληλεγγύης, αίσθησης του καθήκοντος και δημιουργικής επιθυμίας. Οι γρήγορες και αποφασιστικές του ενέργειες προσέδιδαν μια ουσιαστική και συγκροτημένη προσωπικότητα που εξέπεμπε σιγουριά πολιτικής βούλησης, θέληση για κριτική θεώρηση των πραγμάτων καθώς επίσης και ορθολογική οργάνωση του χώρου όπου προϊστατο. Παραμέριζε το ανούσιο, κρατούσε την ουσία των πραγμάτων. Ενέπνεε σεβασμό, πρόσφερε φιλική διάθεση. Στάθμιζε τις ανάγκες, μεθόδευε την εκπλήρωσή τους, ιεραρχούσε την διεκπεραίωσή τους,ειδικά μέσα από το στρατηγικό σχεδιασμό του.

Αφιέρωνε χρόνο για να διαμορφώσει ένα νέο πρόσωπο στις έννοιες παιδεία,πολιτισμός,περιβάλλον, παραγωγικότητα, ευημερία, ήθος και δημιουργία.

Την πρόκληση, ο πολλά υποσχόμενος αυτός προικισμένος άνθρωπος, την μετέτρεψε σε έργο συνείδησης, κοινωνικής δικαιοσύνης και πολιτική πράξη. Το σπουδαιότερο όμως, ήταν η αληθινή, υπεύθυνη και δημοκρατική εικόνα που εξέπεμπε σε φίλους, συναδέλφους και συνεργάτες.

Συντέριαξε το καθήκον με την ανθρωπιά, την εργασία με την τιμιότητα, καθιστώντας τ’ όνομά του συνώνυμο με την συνέπεια και το ήθος.

Μέσα στη δίνη των τόσων προβλημάτων που ταλανίζουν τον τόπο μας, μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα που κατατρύχει την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας, η θύμηση του ΄Ακη Κλεάνθους δημιουργεί μεγαλύτερη αίσθηση της απώλειάς του. ΄Ετσι το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πάρουμε την ψυχική εκείνη δύναμη που κάποτε μας ενέπνευσε και να συνεχίσουμε το έργο που άρχισε.Με το χαμόγελο και τον ήρεμο δυναμισμό του.

Γιάννης Οικονομίδης
Εκπαιδευτικός