Ζητούμε σωστή στελέχωση των σχολείων και πλήρωση όλων των οργανικών θέσεων με μονιμοποιήσεις

Posted in Ανακοινώσεις

Το ζήτημα της έγκαιρης πλήρωσης των κενών οργανικών θέσεων και της μονιμοποίησης συμβασιούχων στη βάση σωστού υπολογισμού στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση, αποτελεί θεμελιώδες θέμα και καθημερινή έγνοια της Π.Ο.Ε.Δ. στο σύνολό της. Ως εκ τούτου δεν χρειαζόταν έκτακτη σύγκληση Διοικητικού Συμβουλίου, αφού δεν υπήρχε διαφωνία επί τούτου, ούτε ως προς την ουσία, ούτε ως προς τη διαχείριση, όπως και για τα θέματα της αυξανόμενης παραβατικότητας και του νέου τρόπου εργοδότησης και αποστολής αντικαταστατών.

Ως ΔΗ.ΚΙ. είχαμε προτείνει και στηρίξει τη δίωρη στάση εργασίας που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβρη για επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος ως προς την αποστολή αντικαταστατών στα σχολεία, γιατί πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας που άπτεται της σωστής λειτουργίας των σχολείων, της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου, της ασφάλειας των μαθητών και των όρων εργασίας των αντικαταστατών. Παράλληλα θυμίζουμε ότι η θέση μας τότε ήταν να συμπεριληφθούν και τα άλλα θέματα που αναταράζουν τη στελέχωση, την καθημερινότητα, και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης:

-Ο διορισμός εκπαιδευτικών βάσει οικονομικής οροφής και όχι πραγματικών εκπαιδευτικών αναγκών.
-Οι κενές οργανικές θέσεις με την εκκρεμότητα των μονιμοποιήσεων.
-Το καθεστώτος του αυτοτροφοδοτουμένου που ισχύει για τους συναδέλφους των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων.
-Η μείωση της παρεχόμενης διδασκαλίας ανά μαθητή στην Ειδική Εκπαίδευση.
-Η μείωση των ωρών διδασκαλίας των αλλόγλωσσων.
-Ο μηδενισμός των ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας.
-Η αφαίρεση των ωρών διακίνησης.
-Η μη υλοποίηση της συμφωνίας του Υπευθύνου Τμήματος .
-Η «κατά δυνατότητα» εφαρμογή της συμφωνίας για τη διοίκηση των κοινοτικών τμημάτων των νηπιαγωγείων.
-Η ελλιπής στελέχωση ως προς τους τοπικούς συντονιστές και συμβούλους ΗΥ.
-Η αναποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικότητας από το σύστημα.

Η θέση μας αυτή δεν είχε βρει τότε ανταπόκριση από τις υπόλοιπες Κινήσεις της Π.Ο.Ε.Δ. που σήμερα κρίνουν ότι πρέπει να αντιδράσουμε ολιστικά, αλλά σίγουρα καλωσορίζουμε τη νέα τους προσέγγιση.

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα η τελευταία απόφαση του Δ.Σ. της ΠΟΕΔ, που αφορούσε στο θέμα των αντικαταστατών ήταν η υιοθέτηση του μέτρου της 40λεπτης αποχής από τα μαθήματα, ως ένδειξης διαμαρτυρίας και μη αποδοχής της διευθέτησης που έγινε από το ΥΠΠ ενόψει της επανασυζήτησης του θέματος των αντικαταστατών στο τέλος του Φλεβάρη, όπως μας έχει γνωστοποιηθεί από το ίδιο το ΥΠΠ. Τα δεδομένα που αφορούν στο θέμα των αντικαταστατών αλλά και στα υπόλοιπα θέματα δεν έχουν διαφοροποιηθεί από το πέρας της τελευταίας μας απόφασης και παραμένουν ανησυχητικά, αφού βιώνουμε τις συνέπειες των αποφάσεων του ΥΠΠ τις οποίες είχαμε προβλέψει και για τις οποίες έχουμε καθημερινή έγνοια και προνοούμε στα πλαίσια της Γραμματείας και του ΔΣ. Επί της ουσίας τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση και τη Δημοτική ευρύτερα παραμένουν, όπως και η αντίθεσή μας σε υλοποίηση πολιτικών που δυσχεραίνουν την καθημερινότητας των συναδέλφων και πλήττουν το δημόσιο σχολείο.

Ως ΔΗ.ΚΙ. με βάση την πιο πάνω ενημέρωση και εν όψει της συνάντησης και με τον Υπουργό Παιδείας την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα επιδιωχθεί ξεκαθάρισμα στα θέματα της στελέχωσης, της πλήρωσης όλων των οργανικών θέσεων, των μονιμοποιήσεων και στην επαναφορά του καθεστώτος των αντικαταστατών, τηρήσαμε αποχή από τη ψήφιση του μέτρου της δίωρης στάσης εργασίας. Τα επόμενα μας βήματά μας θα κριθούν πάντα με γνώμονα την προστασία του δημόσιου σχολείου, της ποιότητάς του και των λειτουργών του.


*Υ.Γ. Διευκρινίζουμε ότι ως ΔΗ.ΚΙ. σεβόμαστε το καταστατικό δικαίωμα οποιωνδήποτε για αίτημα σύγκλησης έκτακτου ΔΣ, αλλά αντιδρούμε γιατί πραγματικά διερωτόμαστε:

Γιατί η ΑΚΙΔΑ και η Αγωνιστική Συνεργασία μια βδομάδα πριν την υλοποίηση της απόφασης του ΔΣ για τη 40λεπτη εκδήλωση διαμαρτυρίας μέσα στα σχολεία και χωρίς κατάθεση, σε εσωτερικό επίπεδο, αλλαγής δεδομένων, ζήτησαν να μετατραπεί σε δίωρη στάση εργασίας προσθέτοντας στο γραπτό τους αίτημα τα θέματα της στελέχωσης και της παραβατικότητας, που τα αντιμετωπίζουμε από κοινού και ομόφωνα καθημερινά, υπονοώντας ότι τα έχουν ανακαλύψει πρώτοι σήμερα;