Πεύκιος, ο Υπουργός των παιδιών

Posted in Ανακοινώσεις

Το Μάρτιο του 2003 ο Πεύκιος Γεωργιάδης διορίστηκε Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, αξίωμα το οποίο διατήρησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Γνώριζε και συνειδητοποιούσε ο Πεύκιος Γεωργιάδης ότι τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του τόπου για αυτό μοχθούσε για την παροχή της καλύτερης παιδείας. Συχνά τόνιζε ότι το θέμα στην υλικοτεχνική υποδομή δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό. «Πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, η συνεχής φροντίδα για συντήρηση. Σε κάθε αρχιτεκτονικό σχέδιο πρέπει πρωταρχικά να πλανιέται η μορφή του μαθητή και το σύγχρονο σχολείο δεν πρέπει να αποτελεί απλή στέγη μαθητών αλλά ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δημιουργικό που διευκολύνει σημαντικά τη λειτουργία της μάθησης.»

Ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πεύκιος Γεωργιάδης μόχθησε, όσο λίγοι, για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της κυπριακής εκπαίδευσης. Επί της υπουργίας του, θεσμοθετήθηκε η δωρεάν υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση, τέθηκαν σε πλήρη εφαρμογή οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, εισήχθησαν θεσμοί όπως το Αθλητικό και Μουσικό Σχολείο, το Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο κ.ά.

Στις 17 Ιανουαρίου του 2007, ο Πεύκιος Γεωργιάδης, προδομένος από την καρδιά του έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή ενώ παρακολουθούσε εκπαιδευτικό πρωτοποριακό συνέδριο για το διαδικτυακό σχολείο.

Το 2008, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του παραδόθηκε στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς το Δημοτικό Σχολείο που πήρε το όνομά του, για την ανέγερση, το σχεδιασμό και τον εξοπλισμό του οποίου είχε επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Πεύκιος Γεωργιάδης. Ένα σύγχρονο σχολείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με κυρίαρχο στοιχείο στον εξοπλισμό του την ηλεκτρονική τεχνολογία. Η απόδοση της δέουσας τιμής στον αείμνηστο Πεύκιο Γεωργιάδη, γίνεται καθημερινά με τον καλύτερο τρόπο, αφού τα παιδιά που φοιτούν και θα φοιτούν στο μέλλον στο Δημοτικό Σχολείο και στο Νηπιαγωγείο «Πεύκιος Γεωργιάδης» θα μαθαίνουν πολλά για τον τον εμπνευστή και δημιουργό του Ολοήμερου Σχολείου.

Ο Πεύκιος Γεωργιάδης όμως, ο Υπουργός των παιδιών, πάνω από όλα, ήταν ένας γνήσιος άνθρωπος. Ήταν μια μορφή που ακτινοβολούσε αγάπη, καλοσύνη, αξιοπρέπεια και εμπιστοσύνη αξίες που τόσο πολύ σπανίζουν σήμερα και που τόσο πολύ αναζητά η κοινωνία μας.

Γιάννης Οικονομίδης
Εκπαιδευτικός