ΠΟΕΔ: Συγκλονισμός για το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών

Posted in Ανακοινώσεις

Με σπαραγμό ψυχής και με έντονα συναισθήματα παρακολουθήσαμε, ως ο Οργανωμένος Φορέας των εργαζομένων στο χώρο της Δημόσιας Δημοτικής Εκπαίδευσης, τις εξελίξεις που διαδραματίστηκαν, κατά το τελευταίο διάστημα, με κατάληξη το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών.

Ο τερματισμός της λειτουργίας του Εθνικού Αερομεταφορέα της Κύπρου ο οποίος, στα 68 τόσα χρόνια της ζωής του, με το συμβολισμό του μάς γέμιζε με περηφάνια για την κυπριακή παρουσία στους διεθνείς αιθέρες, ήρθε σαν αιφνίδιος θάνατος στην Κυπριακή Οικογένεια, που άφησε όλους μας με το συγκλονισμό, τον πόνο και τη θλίψη που συνοδεύει πάντα την απώλεια ενός προσφιλούς. Πολύ περισσότερο, όταν αυτός αφήνει πίσω του εκατοντάδες εξαρτωμένους – τους εργαζομένους -, χωρίς οποιαδήποτε κάλυψη και προστασία.

Ανεξάρτητα από την κατ’ ισχυρισμό ανάγκη για αναστολή της λειτουργίας των Κ.Α., οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους και στη μιζέρια που, αναμφίβολα, θα τους οδηγήσει ο τερματισμός της απασχόλησής τους. Με δεδομένο ότι οι πλείστες των περιπτώσεων τελούν σ’ ένα μεσοστάδιο της εργασιακής τους σταδιοδρομίας, είναι φανερό πως, λόγω και της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης, δεν έχουν τη δυνατότητα εργοδοτηθούν αλλού, έστω κι αν στραφούν σε άλλη επαγγελματική κατεύθυνση. Το Κράτος και η Κοινωνία οφείλουν, γι’ αυτό, να σταθούν στο πλευρό όσων είχαν την ατυχία να βρεθούν μπροστά στο φάσμα που με το κλείσιμο της Εταιρείας δημιουργήθηκε και ν΄ αναζητήσουν, επειγόντως, τρόπους για κατάλληλη απασχόλησή τους και γι’ αντιμετώπιση των όσων άλλων σχετικών προβλημάτων αυτοί αντιμετωπίζουν. Ας μη μας διαφεύγει πως, στην 68-χρονη ιστορία της λειτουργίας του Αερομεταφορέα, κανένα δυσάρεστο επεισόδιο ή ατύχημα είχαμε, για το οποίο να ευθύνεται το Προσωπικό του, το οποίο και θα πρέπει να πιστωθεί, γι’ αυτό, με τον ανάλογο επαγγελματισμό και την αντίστοιχη υπευθυνότητα.

Για τους λόγους αυτούς, η ΠΟΕΔ συμπαρατάσσεται με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στις Κ.Α. και στηρίζει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Οργανωμένων Φορέων που τους εκπροσωπούν. Καλεί το σύνολο της Κυπριακής Κοινωνίας να σταθεί στο πλευρό τους, ώστε να δοθεί το μήνυμα πως δεν θα ανεχτούμε, πια, τη θυματοποίηση εργαζομένων χάριν οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων ή συμφερόντων. Η ανθρωπιά είναι το μόνο που μας απέμεινε ύστερα από ό,τι αντιμετωπίσαμε το τελευταίο διάστημα. Ας μην αφήσουμε να μας αφαιρέσουν κι αυτήν. Ας μην επιτρέψουμε να δημιουργούνται θύματα ολόγυρά μας χωρίς να κάμνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποφύγουμε.

Απαιτούμε τόσο από την Κυβέρνηση όσο κι από τη Βουλή να λάβουν την αναγκαία μέριμνα ώστε η δύσκολη κατάσταση στην οποία, αναίτια, βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές να αντιμετωπιστεί, με τρόπο που κανένας να μην θυματοποιείται.