Όταν μιλούν για τον ΄Ικαρο…

Posted in Ανακοινώσεις

Η κυρία Βελκουλέσκου μας προέκυψε και θυμόσοφος. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ έκανε αρχή της παρουσίασης της με αναφορά στον μύθο του Ίκαρου, λέγοντας ότι η Κύπρος πέταξε όπως ο μυθικός ήρωας πολύ κοντά στον ήλιο, με αποτέλεσμα να λιώσουν τα φτερά του και να πέσει στη θάλασσα και να πνιγεί. 

Άστοχος, πέρα για πέρα ο συσχετισμός και εντελώς ατυχής ο παραλληλισμός γιατί ο Ίκαρος παράκουσε τις εντολές του πατέρα του και τιμωρήθηκε για την επιπόλαιη πράξη του. Η Κύπρος δεν παρέβη καμιά εντολή ή οδηγία. Δεν επιτέλεσε ύβρη. Τραγικά λάθη, ναι, κάναμε και το παραδεχόμαστε.

Η ατυχής δήλωση της κυρίας Βελκουλέσκου τελικά δεν είναι καθόλου τυχαία. Επιρρίπτει την ευθύνη στους Κυπρίους και αποσιωπεί την πραγματικότητα. Δεν αναφέρεται σε αυτούς τους μερικούς που ήταν υπεύθυνοι για την πορεία του τραπεζικού μας συστήματος, δεν επιρρίπτει ευθύνη σε αυτούς που βύθισαν την οικονομία μας στον πάτο, δεν κάνει λόγο για την αδιαφορία που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όταν γνώριζε την αρχή του προβλήματος.

Αποκρύβει όλα τούτα η κυρία Βελκουλέσκου, αποποιείται τις δικές της ευθύνες και βρίσκει την εύκολη δικαιολογία με το παράδειγμα του Ίκαρου.

Απορούμε τι μύθο θα εξεύρισκε για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία προκειμένου να αποδώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτές οι χώρες που αντιμετωπίζουν τα ίδια με την Κύπρο προβλήματα.

Η κυρία Βελκουλέσκου, αντί να σεβαστεί το γεγονός ότι η Κύπρος περνά, όχι μόνο οικονομική, αλλά πρωτίστως εθνική δοκιμασία, προβαίνει με αλαζονικό τρόπο σε δηλώσεις που μόνο τον εαυτό της προσβάλλει και μειώνει. Και αυτό είναι που μας προκαλεί πιο πολύ…

Αντί να δείξει την απαραίτητη συμπάθεια, να αντιληφθεί τα προβλήματα που ταλανίζουν τους συμπατριώτες μας και να δείξει κατανόηση, μας μιλά για μύθους, υποτιμώντας βέβαια την νοημοσύνη και την ιστορική μας παράδοση.

Κι όμως, η Κύπρος επιβιώνει και θα ορθοποδήσει σε πείσμα αυτών που σκέφτονται όπως την κυρία Βελκουλέσκου.

Γιάννης Οικονομίδης
Εκπαιδευτικός