ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΔ: Απογοήτευση για την κατά συρροή προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης

Posted in Ανακοινώσεις

Η ΠΟΕΔ εκφράζει και δημόσια την απογοήτευσή της για τον τρόπο που μερίδα των ΜΜΕ μεταχειρίστηκε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τη μισθοδοσία και τις άδειες των εκπαιδευτικών. Τα δημοσιεύματα του περασμένου σαββατοκύριακου δεν μπορούν παρά να χαρακτηριστούν παραπλανητικά και ανυπόστατα, μια και αυτά παρουσιάζουν αποσπασματικά στοιχεία από έρευνες δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις για το στάτους των εκπαιδευτικών στην Κύπρο.

Η διορθωτική ανακοίνωση του ΚΥΠΕ καταδεικνύει την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και τη σπορά διχόνοιας ανάμεσα στον εργασιακό πληθυσμό. Η κατά συρροή προσπάθεια κάποιων οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κατάσταση και τις συνθήκες ανεργίας που αυτή είχε ως αποτέλεσμα σε μερίδα του πληθυσμού, στοχεύει να διασπάσει, πρώτα, την ευρύτερη κοινωνία και, ύστερα, το Συνδικαλιστικό Κίνημα. Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορεί να παρουσιάζονται ως θύτες και ένοχοι για την οικονομική κρίση. Το πλέον λυπηρό είναι η ηθελημένη ή αθέλητη ταύτιση ορισμένων δημοσιογράφων και ΜΜΕ με το μεγάλο Κεφάλαιο, παραγνωρίζοντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των εργαζομένων όλων των τάξεων του πληθυσμού.

Ο εκπαιδευτικός της Κύπρου αγόγγυστα τα τελευταία χρόνια έχει αποδεχτεί να συνεισφέρει μαζί με τους άλλους εργαζομένους, σε επίπεδο που ξεπερνά το 30% των απολαβών του, αν συνυπολογίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις προαγωγές χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το κράτος και την παγοποίηση των μισθών. Επιπλέον είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η πλειονότητα των εκπαιδευτικών δεν έχει σταθερό τόπο εργασίας και ότι κάθε συνάδελφος τοποθετείται, σε σταθερή βάση, σε μεγάλες αποστάσεις, π.χ. από τη Λευκωσία στην Πάφο (τουλάχιστο για μια τριετία), ενοικιάζει και επιπλώνει σπίτι, χρεώνεται, υποχρεωτικά, για κατάλληλο αυτοκίνητο, πληρώνει την αντίστοιχη διακίνηση για να δει την οικογένειά του, με αποτέλεσμα ο μισθός του να μειώνεται δραστικά χωρίς να δικαιούται κανένα επίδομα όπως γίνεται σε εκπαιδευτικούς άλλων χωρών. Ο εκπαιδευτικός της Κύπρου πληρώνει, ακόμη, από μόνος του την επιμόρφωσή του χωρίς ουσιαστικό οικονομικό όφελος.

Στα δημοσιεύματα εσκεμμένα παραλείπεται να γίνει αναφορά στα επιδόματα τα οποία δίνονται σε εκπαιδευτικούς άλλων χωρών και τα οποία δεν υπολογίζονται στο σύνολο του μισθού τους. Παραλείπεται, ακόμη, να λεχθεί πως στα δεδομένα της Κύπρου δεν υπολογίστηκαν όλες οι περικοπές που επιβλήθηκαν, πως τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο υπάρχει δραματική μείωση του ΑΕΠ, γεγονότα που υποδεικνύουν την αυξανόμενη φτωχοποίηση στην κυπριακή κοινωνία, και πως στην έρευνα παρουσιάζεται, όχι ο μέσος ετήσιος μισθός, αλλά ο μέγιστος μισθός στο ανώτατο επίπεδο της ιεραρχίας, που δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά δεδομένα. 

Ταυτόχρονα, στα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά στις άδειες των εκπαιδευτικών με απόλυτα παραπλανητικό τίτλο που παραπέμπει σε υπερβάσεις από πλευράς των εργαζομένων, τη στιγμή που και στο ίδιο το άρθρο δικαιολογείται ο αυξημένος, όπου παρατηρείται, αριθμός αδειών, με παραπομπή στο νεαρό της ηλικίας των εκπαιδευτικών και στις πολλές άδειες εγκυμοσύνης αλλά και στις άδειες για χρόνιες ασθένειες, ενώ διευκρινίζεται με σαφήνεια πως κι οι υπόλοιπες, κατά κανόνα, δικαιολογούνται με κατάλληλο ιατρικό πιστοποιητικό.

Η πατρίδα μας  εδώ και τρία χρόνια ταλανίζεται από την οικονομική κρίση και, ενώ το κράτος θα έπρεπε να αναζητήσει τη λύση στα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας, στην πάταξη της παραοικονομίας και της τεράστιας φοροδιαφυγής - φοροαποφυγής που καταγράφεται στον τόπο και ενώ ολόκληρη η Κυπριακή κοινωνία θα έπρεπε να στραφεί προς την κατεύθυνση να βοηθήσει  στην αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών προβλημάτων, βλέπουμε κάποιους εργολαβικά να στρέφονται ενάντια στο δημόσιο υπάλληλο και δη τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ανέκαθεν καταβάλλουν στο ακέραιο ό,τι τους αναλογεί ως φόρος, σε αντίθεση με τόσους άλλους που, παρ’ όλα τα ψηλά εισοδήματα που αυτοί έχουν και/ή τα υπέρογκα κέρδη που πραγματοποιούν, παραλείπουν να πληρώσουν, φοροδιαφεύγουν ή φοροαποφεύγουν.

Μετά από τρία χρόνια συνεχόμενων επιθέσεων, θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί οι συγκεκριμένοι κύκλοι πως η επίθεση στους εκπαιδευτικούς σε τελική ανάλυση δεν έχει αποδώσει καρπούς, μια και η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα προς την κατεύθυνση του τομέα της Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα, από τη στιγμή που, στην ΕΕ, η Παιδεία εξαιρείται από τις οποιεσδήποτε εκπτώσεις. Εκείνο που θα ανέμενε κάποιος και μαζί του και ο εκπαιδευτικός της Κύπρου ως ενεργό μέλος της κυπριακής κοινωνίας, είναι τη συνεχή αναζήτηση, τον εντοπισμό και την τιμωρία των ενόχων για την οικονομική καταστροφή που επήλθε στην πατρίδα μας και όχι την στοχοποίηση συγκεκριμένων εργασιακών ομάδων με μοναδικό σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ