Οι εκπαιδευτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι ΔΕΝ είναι οι υπεύθυνοι της οικονομικής κατρακύλας

Posted in Ανακοινώσεις

Τοποθέτηση  της ΔΗ.ΚΙ.  στο Δ.Σ.  ΠΟΕΔ  16.9.2014

Η Δημοκρατική Κίνηση Δασκάλων&Νηπιαγωγών καταδικάζει  την πρόθεση της Κυβέρνησης για μονιμοποίηση των αποκοπών που έγιναν στους μισθούς και τις συντάξεις των  υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και  φορολόγηση του εφάπαξ, επεμβαίνοντας ξανά με αυθαίρετο  τρόπο στα δικαιώματα των εργαζομένων του δημοσίου με όλες τις δυσμενείς συνέπειες και για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.

Σε μια πολιτεία που έχουν διαβρωθεί οι θεσμοί, που  επιτρέπεται η φοροδιαφυγή και η άνιση κατανομή των βαρών, που συνεχίζεται η αδηφαγία των τραπεζών και του κεφαλαίου, που ενθαρρύνεται η ατιμωρησία, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί και το συνδικαλιστικό κίνημα κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για την οικονομική κατρακύλα. Οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν υποστεί ήδη  περικοπές στο μισθό της  τάξης του 30% (παγοποίηση ΑΤΑ, γενικών αυξήσεων και προσαυξήσεων, μόνιμες  κλιμακωτές περικοπές 0.8-14.5%, έκτακτη κλιμακωτή εισφορά  2.5%-3.5% από τα €1500, κλιμακωτή μόνιμη αποκοπή 0,8%-2% για τον επαναδιορισμό των συμβασιούχων, μόνιμες εισφορές στο Τ.Κ.Α. 3% για τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχεδίου συντάξεων, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 1.5%, αύξηση 1% στο Τ.Κ.Α. το 2014, επιπρόσθετη οριζόντια μόνιμη αποκοπή 3%  επί των μισθών από το 2014) και έχουν απωλέσει σε μεγάλο βαθμό τα επιδόματα τέκνου και φοιτητή, γεγονότα που έχουν καταστρέψει τον οικογενειακό τους προγραματισμό. Οι τοποθετήσεις δε των κυβερνώντων ξεκαθαρίζουν τους σχεδιαασμούς τους για περαιτέρω μείωση των μισθολογικών κλιμάκων και συνεπώς  η ρήση «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» ως προς τις περικοπές και τις παγοποιήσεις  μισθού βρίσκει τέλεια εφαρμογή στην περίπτωση αυτή.
 
Οι κυβερνώντες έχουν ήδη δημιουργήσει δύο ταχυτήτων εκπαιδευτικούς με μείωση των κλιμάκων εισδοχής των νεοπροσληφθέντων και κατάργηση της επαγγελματικής σύνταξης και του εφάπαξ για τους νεοεισερχομένους συναδέλφους, που αποτελεί υποχρέωση του κράτους να καλύψει το κενό αυτό με τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας, ενώ έχει εισαχθεί ηλικιακή διάκριση ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και του εφάπαξ.
Καλούμε την επίσημη πλευρά να ακολουθήσει τις θεμοθετημένες διαδικασίες διαλόγου, για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, με τις συντεχνίες των εργοδοτουμένων και να παύσει τις δημόσιες εξαγγελίες που δημιουργούν εργασιακή αναταραχή με δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία και παραγωγικότητα της δημόσιας υπηρεσίας, για την οποία κατά τα άλλα, η ίδια επαγγέλλεται σχέδια μεταρρύθμισης. Σχετικά διερωτάται κανείς πώς οι εκπαιδευτικές οργανώσεις μετά από αυτή την αντιμετώπιση  και την επαπειλούμενη  κατάργηση των δικαιωμάτων των μελών της θα μπορεί στην πράξη να εργαστεί απερίσπαστα για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, έστω και την υστάτη, οφείλει να βρει τις κοινές συνισταμένες του αγώνα του και να δημιουργήσει ένα θεσμοθετημένο πανσυνδικαλιστικό φορέα, ώστε να καταλήξει σε ένα συνολικό σχεδιασμό για την παραπέρα δράση του. Ως εκ τούτου η ΠΟΕΔ δεν έχει άλλη επιλογή από του να συμμετέχει στην ολοήμερη απεργία της ερχόμενης  Παρασκευής καλώντας όλους τους εκπαιδευτικούς να δουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των περικοπών αυτών, ώστε να σταλεί ξεκάθαρα το μήνυμα στην όποια μνημονιακή ή άλλη διευθέτηση γίνεται, που οδηγεί στην αποψίλωση του συνταξιοδοτικού σχεδίου  και του κρατικού μισθολογίου δημιουργώντας ακόμα δυσμενέστερα και μη αντιστρέψιμα δεδομένα για το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων αλλά και την επαρκή τους διαβίωση στο μέλλον.