Όχι σε φαϊνές ιδέες της Παγόσμιας Τράπεζας που πλήττουν το Δημόσιο Σχολείο!

Η Δημοκρατική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καθόλου δεν εκπλήττεται από τα δημοσιεύματα και τις εισηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας μετά τον περσινό οικονομίστικο υπολογισμό αναγκών από το Υπουργείο Παιδείας&Πολιτισμού, που παρέπεμπε σε μελλοντικούς σχεδιασμούς για μείωση των απασχολουμένων στην εκπαίδευση, γι΄ αυτό και ουδέποτε εφησυχάστηκε. Ο μη επαναδιορισμός του ίδιου αριθμού συμβασιούχων εκπαιδευτικών έναντι της μόνιμης κλιμακωτής αποκοπής 0,8-2% στους μισθούς των εκπαιδευτικών αλλά και όλων των δημοσίων υπαλλήλων, η παγοποίηση προαγωγών με τη συνεπαγόμενη διοικητική υποστελέχωση, ιδιαίτερα στην Προδημοτική Εκπαίδευση, η μη υλοποίηση της συμφωνίας του θεσμού του υπευθύνου τμήματος, αφαίρεση του διοικητικού χρόνου για τα κοινοτικά τμήματα νηπιαγωγείων, η αφαίρεση του δίωρου διακίνησης, που αφορά κυρίως στους συναδέλφους της Ειδικής Εκπαίδευσης η μείωση της ενισχυτικής διδασκαλίας αλλόγλωσσων μαθητών, η στελέχωση των Προαιρετικών Ολοημέρων με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών και η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης παρέπεμπαν ακριβώς στην υλοποίηση του στόχου αυτού. Η παραδοξότητα της επιμονής του Υπουργείου Παιδείας για επιβολή ενός νέου σχεδίου προσλήψεων εκπαιδευτικών τη στιγμή που όχι μόνο δεν είχαμε νέους διορισμούς αλλά αδιόριστους εκπαιδευτικούς, ποιον άραγε σκοπό εξυπηρετεί; Η εξαίρεση των όσων εργάζονται σήμερα στην εκπαίδευση από το όποιο νέο σχέδιο προσλήψεων για μας εξακολουθεί να αποτελεί μονόδρομο!

Προειδοποιούσαμε με ανακοινώσεις μας μήνες πριν ότι δεδομένης της εμπειρίας άλλων χωρών όπου επιβλήθηκαν τροϊκανές πολιτικές ότι τα όσα καταγράφηκαν από την αρχή της φετινής χρονιάς στον τομέα της Δημοτικής προμήνυαν δυσοίωνα δεδομένα για την επόμενη σχολική χρονιά 2014-2015 και για την Παδεία γενικότερα. Η μείωση του διδακτικού χρόνου με την αύξηση των χρόνων υπηρεσίας, η αύξηση των μαθητών ανά τάξη ήταν σενάρια που συζητούνταν από πέρσι γι΄αυτό και καλούσαμε τους συναδέλφους σε εγρήγορση πριν την ψηφοφορία του περασμένου Οκτώβρη στην Παγκύπρια Γενική Συνέλευση της ΠΟΕΔ.

Η άμεση σύγκληση των συλλογικών οργάνων της ΠΟΕΔ και ο προληπτικός σχεδιασμός των δράσεων της θεωρείται για μας δεδομένος και δε χρειάζονται πολεμικές ιαχές από κάποιες Κινήσεις, γιατί άλλωστε η ΔΗΚΙ ανέκαθεν λειτουργούσε με σωστή κρίση, ανιδιοτέλεια, υπευθυνότητα και συνέπεια προκειμένου να προστατεύσει το δημόσιο σχολείο και τα δικαιώματα των συναδέλφων. To στοίχημα λοιπόν δεν είναι ποιος θα δημοσιοποιήσει πρώτος το περιεχόμενο της Έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά πώς οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα διαχειριστούν τα όσα σχεδιάζονται και προωθούνται.

Η ΔΗΚΙ πάντα υποστήριζε τη μελέτη τρόπων περιορισμού πιθανών καταχρήσεων και άσκοπων λειτουργικών δαπανών ξεχωριστά για κάθε βαθμίδα με στόχο την εξυγίανση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Σε καμιά περίπτωση όμως δε θα ανεχτεί τον εξευτελισμό του εκπαιδευτικού κόσμου προκειμένου να εξυπηρετηθούν οικονομικοί τροϊκανοί σχεδιασμοί και να υπονομευθεί το δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Ζητούμε από το ΥΠΠ για ακόμα μια φορά να προστατεύσει την ποιότητα και το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και να τηρήσει τις υποσχέσεις για πραγματικό κοινωνικό διάλογο. Θα επανέλθουμε μετά και την τυπική ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας για την Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.