Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή με την ευκαιρία του 29ου Μαραθωνίου αγάπης Αγνοουμένων

Posted in Ανακοινώσεις

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες,

Συμπληρώνονται φέτος σαράντα χρόνια από το καλοκαίρι του 1974 και την τουρκική εισβολή, που προκάλεσε μια ανείπωτη τραγωδία στον τόπο και άφησε πίσω της πρόσφυγες, ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους, εγκλωβισμένους και την παράνομη κατοχή της γης μας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το πιο τραγικό από τα αποτελέσματα της εισβολής είναι το δράμα που βιώνουν εδώ και τόσα χρόνια οι συγγενείς των αγνοουμένων. Ο μεγάλος κατάλογος των αγνοουμένων περιλαμβάνει στρατιώτες, πολίτες, νέους και ηλικιωμένους, άντρες και γυναίκες, ακόμα και μικρά παιδιά, που από το καλοκαίρι του 1974 λείπουν από τα σπίτια τους, προκαλώντας τεράστια οδύνη στους συγγενείς τους. Η διακρίβωση της τύχης των ανθρώπων αυτών αποτελεί ένα ανθρωπιστικό θέμα και πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων, πέρα από πολιτικές διαδικασίες και σκοπιμότητες.

Τα τελευταία χρόνια, μετά από συμφωνία της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής Κοινότητας και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έχει συσταθεί Επιτροπή με έργο τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση λειψάνων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων από όλες τις περιόδους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα από το έργο της Επιτροπής αυτής έχουν ήδη ταυτοποιηθεί τα λείψανα μεγάλου αριθμού Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων εξαιτίας της τουρκικής εισβολής, και έχει δοθεί έτσι τέλος στην άγνοια και το δράμα των οικείων τους. Οι νεκροί τάφηκαν όπως αρμόζει σε ήρωες και τους αποδόθηκαν οι δέουσες τιμές. Ελπίδα όλων μας είναι η συνεργασία να συνεχιστεί και να συμβάλει στη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων του 1974.

Με την ευκαιρία της διοργάνωσης του Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων στεκόμαστε στο πλάι των συγγενών των αγνοουμένων και στηρίζουμε τον αγώνα τους. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιτευχθεί βιώσιμη και μόνιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, που να επανενώνει την πατρίδα μας και να δίνει την ευκαιρία σε όλους τους κατοίκους της να συνυπάρξουν μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, ελευθερίας, δικαιοσύνης, αμοιβαίας ανοχής και κατανόησης. Ευχόμαστε μια τέτοια λύση να δώσει τη δυναμική που απαιτείται για πλήρη και οριστική επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος όλων των αγνοουμένων και για τερματισμό του δράματος των συγγενών τους.

Κώστας Καδής
Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Απρίλιος 2014