Απάντηση της ΔΗ.ΚΙ. ΔΑΣΚΑΛΩΝ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ σε Ερωτήματα των Συμβασιούχων

Posted in Ανακοινώσεις

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σε σχέση με την επιστολή που μας έχετε αποστείλει ως Κλαδική Συμβασιούχων και στην οποία μας καλείτε να τοποθετηθούμε σε σειρά θεμάτων που σας απασχολούν, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να τοποθετηθούμε την ίδια στιγμή:

1. Δεν θεωρούμε πως οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν για ευκαιρία για οποιασδήποτε μορφής «δυναμική προεκλογική διαμάχη», αλλά ως μια δημοκρατική διαδικασία μέσα από την οποία οι Κινήσεις θα αντιπαραβάλουν τις θέσεις τους, να εκφράσουν ένα σύγχρονο λόγο και να μπορέσουν με επιχειρήματα, να υπερασπίσουν το δημόσιο σχολείο, το κύρος και την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού. Ως ΔΗ.ΚΙ. δηλώνουμε ότι διαχρονικά αγωνιζόμαστε ΠΟΕΔΙΚΑ για τα συμφέροντα του Κλάδου, μακριά από κινησιακές ή κομματικές σκοπιμότητες και λαϊκισμούς, προτάσσοντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του Κλάδου και της Εκπαίδευσης και έτσι θα πορευόμαστε.

2. Οι δικές σας θέσεις/αιτήματα αποτελούσαν ανέκαθεν και δικές μας θέσεις, όχι μόνο τώρα που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, όπως δυστυχώς παρατηρούμε να συμβαίνει όψιμα με κάποιες άλλες Κινήσεις. Σας καλούμε να μελετήσετε τις θέσεις μας των τελευταίων χρόνων (πρακτικά Δ.Σ. και Π.Σ.Γ.Α., www.diki.org/ Θέσεις, Ανακοινώσεις), για να διαπιστώσετε τα περί αλήθειας και ψέματος, για να διαβάσετε τις θέσεις και τα μέτρα που προτείναμε για το μη επαναδιορισμό των συμβασιούχων έναντι της μόνιμης αποκοπής μέχρι 2% και για την εξαίρεση των συμβασιούχων και των αντικαταστατών από το όποιο προτεινόμενο σχέδιο προσλήψεων.

3. Οι δυναμικές αντιδράσεις/κινητοποιήσεις, δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός αλλά την ίδια ώρα πρέπει να ενεργούμε ως προμηθείς και όχι ως επιμηθείς και ανάλογα με τα δεδομένα να κρίνουμε τη μορφή και την ένταση των μέτρων. Η ΔΗΚΙ, που με υπευθυνότητα και συνέπεια αντιμετωπίζει τα κρίσιμα θέματα της Παιδείας, σας υπενθυμίζει ότι:
 Πρότεινε και ψήφισε ΑΠΕΡΓΙΑ για το μη επαναδιορισμό των συμβασιούχων τον περασμένο Σεπτέμβρη αλλά μειοψήφησε, απέναντι στις πλειοψηφούσες στο Δ.Σ. Κινήσεις (ΠΑΔΕΔ-ΑΚΙΔΑ).

 Ψήφισε παγοποίηση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης όταν το έκρινε σκόπιμο, ενώ ήταν η μόνη κίνηση που καυτηρίαζε έγκαιρα τα κακώς έχοντα από τη φάση της εισαγωγής των ΝΑΠ (2009) και απέρριψε διευθετήσεις των ΝΩΠ ή που αξίωνε έγκαιρα πιλοτική εφαρμογή των ΝΑΠ και ΝΩΠ αλλά και αξιολόγησή τους (Βλέπε www.diki.org, ΔΗΚΙ: Θέσεις Τριετίας, 2011-2014, σ.4-5).

 Ψήφισε και έκρινε τη συμμετοχή της ΠΟΕΔ σε όλες τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων ενάντια στην κατάλυση του κοινωνικού κράτους (2013-2014), τη στιγμή που κάποιες κινήσεις σφύριζαν αδιάφορα, υποστηρίζοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αφορούν την εκπαίδευση. Για τη ΔΗΚΙ η εργοδότηση των συναδέλφων μας στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία υπό το καθεστώς το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών, αποτελεί χειρότερη διευθέτηση από την όποια ιδιωτικοποίηση, αφού κατασπαράσσει τα εργασιακά δικαιώματα και πληγώνει την ποιότητα των ΠΟΣ.

Πιστεύουμε ότι με βάση την αρχή της ισότητας τα θέματα του επαγγελματικού σχεδίου σύνταξης, της πίστωσης μονάδων μετάθεσης και αδειών πρέπει να μελετηθούν και να διεκδικηθούν δυναμικότερα από την ΠΟΕΔ. Με βάση επίσης των αρχών της διαφάνειας, της υπευθυνότητας και της ευέλικτης λειτουργίας, που πρέπει να διέπουν την καθημερινή δράση της ΠΟΕΔ, στηρίζουμε τις εισηγήσεις σας για τις κλαδικές επιτροπές, την κοινοποίηση των πρακτικών σε όποιον επιθυμεί, θέσεις τις οποίες έχουμε ήδη στηρίξει και στο ΔΣ.

Με αυτές τις σκέψεις, η ΔΗ.ΚΙ. δηλώνει παρούσα σε κάθε δίκαιη και εφικτή διεκδίκηση της Κλαδικής Συμβασιούχων (Δασκάλων-Νηπιαγωγών-Ε.Ε.).

ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΩΝ,
ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ,
ΜΕ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ!!!

Επίσης σας προτρέπουμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΔΗΚΙ (http://www.diki.org/), όπου θα βρείτε ολοκληρωμένες τις θέσεις μας για όλα θα θέματα αλλά ειδικότερα για τα θέματα που σας απασχολούν περισσότερο (σελ.4,8,9 και10) σε σχετική για τις εκλογές της ΠΟΕΔ έκδοση κάνοντας κλικ στο ΝΕΟ!