Ας πέσει το προσωπείο της «ακομμάτιστης» ΑΚΙΔΑ!

Η ΔΗΚΙ απαντά όχι για να αμυνθεί, αλλά γιατί η ΑΚΙΔΑ κατηγορεί αδιάκριτα τις υπόλοιπες κινήσεις της ΠΟΕΔ ελλείψει επιχειρημάτων και σε μια απέλπιδα προσπάθεια δημιουργίας έντονου προεκλογικού κλίματος. Με αφορμή λοιπόν ανακοίνωση της ΑΚΙΔΑ για τον καθορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, με την οποία «καταγγέλλει κομματικοποίηση των εκλογών της ΠΟΕΔ», απαντούμε με επιχειρήματα και παραθέτουμε γεγονότα:

1. Οι εκπρόσωποι της ΔΗΚΙ στο ΔΣ ψήφισαν κατά βούληση στις διάφορες ψηφοφορίες που έγιναν για τον καθορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών. Μάλιστα, δύο από τους τέσσερις εκπροσώπους μας ψήφισαν σχεδόν σε όλες τις ψηφοφορίες ό,τι ψήφισε και η ΑΚΙΔΑ.

2. Η επίσημη θέση της ΔΗΚΙ στις προηγούμενες εκλογές (2011) ήταν όπως αυτές διεξαχθούν μετά τις βουλευτικές εκλογές. Θέση την οποία είχε και η ΑΚΙΔΑ. Δηλαδή η ΔΗΚΙ τότε δεν ήταν κομματική και σήμερα είναι;

3. Η ΔΗΚΙ, που με υπευθυνότητα αντιμετωπίζει τα κρίσιμα θέματα της Παιδείας, υπενθυμίζει τους συναδέλφους και όχι αυτούς που εσκεμμένα ξεχνούν ότι:

- Ψήφισε παγοποίηση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης όταν το έκρινε σκόπιμο, ενώ ήταν η μόνη κίνηση που καυτηρίαζε έγκαιρα τα κακώς έχοντα της εισαγωγής των ΝΑΠ και ΝΩΠ ή που αξίωνε πιλοτική εφαρμογή των ΝΑΠ και ΝΩΠ αλλά και αξιολόγησή τους(2009-2011) (Βλέπε στο www.diki.org, ΔΗΚΙ:Θέσεις Τριετίας,σ.4-5)

- Ψήφισε ΑΠΕΡΓΙΑ για το μη επαναδιορισμό των συμβασιούχων τον περασμένο Σεπτέμβρη αλλά μειοψήφησε (2013),

- Ψήφισε και έκρινε τη συμμετοχή της ΠΟΕΔ σε όλες τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων ενάντια στην κατάλυση του κοινωνικού κράτους (2013-2014), ανεξαρτήτως ποια κόμματα συμμετείχαν στην Κυβέρνηση ή ποιος ήταν ο εκάστοτε Υπουργός Παιδείας και τη στιγμή που κάποιες κινήσεις σφύριζαν αδιάφορα.  (Τα σχετικά παραδείγματα είναι πολλά τόσο πρόσφατα, όσο και στο παρελθόν)

4. Πού ήταν η «ακομμάτιστη» ΑΚΙΔΑ όταν η ΔΗ.ΚΙ. το Σεπτέμβριο εισηγούνταν δυναμική αντίδραση για τον επαναδιορισμό όλων των συμβασιούχων; Έχει την τόλμη τώρα να παραδεχτεί και δημόσια (αφού ατομικά σε κάποιους το έχει «παραδεχτεί») το λάθος της για μη δυναμική αντίδραση τη δεδομένη κρίσιμη στιγμή; Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του την κρίσιμη στιγμή.

5. Καλούμε την ΑΚΙΔΑ να εξηγήσει στους συναδέλφους πώς εννοεί πρακτικά την εκμετάλλευση των εκλογών από τις "κομματικές" κινήσεις! Δηλαδή με ποιον τρόπο θα κερδίσουν οι «κομματικές» κινήσεις, όταν οι εκλογές της ΠΟΕΔ θα διεξαχθούν 2 μέρες πριν ή 5 μέρες μετά τις ευρωεκλογές; Μήπως με τον τρόπο που η ΑΚΙΔΑ κέρδισε στις προηγούμενες εκλογές (2011), οι οποίες διεξήχθησαν 3 μέρες πριν από τις Βουλευτικές εκλογές; Νομίζουμε ότι υποτιμάται η κρίση των συναδέλφων.

6. Στελέχη της ΑΚΙΔΑ έχουν κομματικές ταυτότητες και φιγουράρουν στα εκλογικά επιτελεία κομμάτων και κινημάτων σε προεκλογικές περιόδους, έχοντας μάλιστα πολλές φορές και πρωταγωνιστικό ρόλο. Μήπως δεν αποτελεί δημοκρατικό τους δικαίωμα; Βεβαίως και αποτελεί, όπως αποτελεί και για τον κάθε δάσκαλο που ανήκει σε άλλη Κίνηση.

Απαντώντας λοιπόν στην ΑΚΙΔΑ, που κατά το δοκούν, τοποθετείται ευθαρσώς ή ασαφώς, για να καλύψει ενδοκινησιακές σκοπιμότητες και ενδοκινησιακές ιδεολογικές διαφορές, αποδεικνύουμε ως ΔΗ.ΚΙ. ότι διαχρονικά αγωνιζόμαστε ΠΟΕΔΙΚΑ για τα συμφέροντα του Κλάδου, μακριά από κινησιακές ή κομματικές σκοπιμότητες και λαϊκισμούς. Ξεπεράσαμε τα διάφορα ψευδοδιλήμματα, υπερβήκαμε ιδεολογικούς και κομματικούς διαχωρισμούς προτάσσοντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του Κλάδου και της Εκπαίδευσης και έτσι θα πορευόμαστε.

Ο καθένας κρίνεται από τα έργα του και όχι από αυτά που δηλώνει. Σε μια εποχή που μπουχτήσαμε τα συνθήματα, καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώνονται συστηματικά, για να κρίνουν αντικειμενικά.