Οικονομία - Ανάκατη ομοιοκαταληξία

Posted in Ανακοινώσεις

Δώρα Κατσελλή 
Γ. Ταμίας ΠΟΕΔ
Εκπρόσωπος ΔΗΚΙ στη Γ.Γ.ΠΟΕΔ
Πρόεδρος ΔΗΚΙ Κερύνειας

Δημοσιεύτηκε στο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ»-Σάββατο 22.9.12

Φορολόγηση του πλούτου, πάταξη της φοροδιαφυγής, κοινωνικός διάλογος, ισότιμη συνεισφορά όλων των εργαζομένων, φράσεις που μοιάζουν πλέον ποίημα με ανάκατη ομοιοκαταληξία, όπως ανάκατες είναι και οι δομές της κυπριακής πολιτείας με την ελλιπή μεθοδολογία, τον κακό προγραμματισμό, τα χρονίζοντα διαρθρωτικά προβλήματα, τα εμπλεκόμενα συμφέροντα, τις ατελέσφορες κομματικές αντιπαραθέσεις, τη μη βιωσιμότητα των τραπέζων και με τους δείκτες του δημοσιονομικού ελλείμματος, του πληθωρισμού και της ανεργίας να κτυπούν κόκκινο.

Ζούμε τραγικές στιγμές με τον πολίτη να στρέφεται στις δημόσιες υπηρεσίες της Υγείας και της Παιδείας, αλλά από ανάγκη, με μια κρατική μηχανή που αδυνατεί να ανταποκριθεί. Ευχόμαστε η ψυχρότητα των αριθμών να μην εισηγηθεί ισοπεδωτικές ρυθμίσεις επηρεάζοντας δυσμενώς την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης του δημόσιου σχολείου. Η παρανομία, η φοροδιαφυγή, η διαφθορά, η διάβρωση των θεσμών, η αδηφαγία των τραπεζών και του κεφαλαίου, η ανευθυνότητα των «υπευθύνων» δηλώνουν και ελλείμματα παιδείας. Η πολιτεία οφείλει να προστατέψει την Παιδεία, τη μόνη ελπίδα που παρέμεινε σ΄ αυτό το παρακμιακό τοπίο των ημερών που διανύουμε.

Απόδοση ευθυνών πρέπει να γίνει αλλά προφανώς προέχει η αντιμετώπιση της κρίσης. Κι ανάμεσα σ΄ αυτή την κρίση το συνδικαλιστικό κίνημα καλείται να πληρώσει τους απαράδεκτους χειρισμούς των τραπεζών και τον κακό διαχειρισμό των κυβερνώντων να επιβιώσει από το κύμα των νέων περικοπών, που παρασύρει και διαλύει το κοινωνικό κράτος αφήνοντας στο πέρασμά του κλειστές επιχειρήσεις, απεγνωσμένα νοικοκυριά, πληγωμένες κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις. Επιμένοντας στην κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία οφείλουμε να απαιτήσουμε ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο προτάσσοντας φορολόγηση του πλούτου, πάταξη της φοροδιαφυγής, ίση κατανομή των βαρών, κλιμακωτές αποκοπές αν προκύψει ανάγκη, διατήρηση των κοινωνικών παροχών, μη απώλεια της ΑΤΑ και των κεκτημένων των εργαζομένων. Θυμίζουμε ότι τη χρονιά που πέρασε οι εκπαιδευτικοί αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ημιδημόσιου τομέα έχουν συνεισφέρει αθροιστικά το 10% περίπου των απολαβών τους. Ανεξάρτητα των τελικών αποφάσεων του συνδιακλιστικού κινήματος προέχει η ενότητα, η ωριμότητα και η ετοιμότητά μας για διέξοδο από τα αδιέξοδα με διόρθωση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων και τις άσκοπες δαπάνες.

Ευχόμαστε οι κυβερνητικοί, κομματικοί και οικονομικοί παράγοντες του τόπου, παρά τα ανάκατα δεδομένα, να ομοιοκαταληκτήσουν ως προς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης ανακτώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών, ώστε με υπομονή, επιμονή και δουλειά η κυπριακή οικονομία να βρει τους αισιόδοξους ρυθμούς της για το καλό του Τόπου και των παιδιών μας.