Η ΔΗΚΙ καταδικάζει την εμμονή της ETUCE για πραγματοποίηση του Συνεδρίου της στα Κατεχόμενα

Posted in Ανακοινώσεις

H Δημοκρατική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΠΟΕΔ να μην εκπροσωπηθεί στο Συνέδριο της ETUCE, που πραγματοποιείται στα Κατεχόμενα (16-17 Μαΐου 2013) αλλά ταυτόχρονα και τη διαφωνία της για την απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΠΟΕΔ να αναστείλει τη δημοσιοποίηση της επιχειρηματολογίας που στήριξε την απόφαση αυτή, σε κατοπινό στάδιο.

Ως ΔΗΚΙ, από την πρώτη στιγμή που είχαμε ενημερωθεί για τις προθέσεις της ETUCE, σχετικά με τη διοργάνωση εκπαιδευτικού συνεδρίου στα κατεχόμενα, εκφράσαμε την διαφωνία στην εμμονή της ETUCE, για διεξαγωγή του Συνεδρίου της στα Κατεχόμενα, για λόγους αρχής που αναφέρονται στην τουρκική εισβολή και κατοχή, τη συνεπαγόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας και παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Δεν μπορούμε να συναινέσουμε, ώστε ευρωπαϊκοί ή άλλοι οργανισμοί να διοργανώνουν συνέδρια στο ψευδοκράτος που δεν είναι αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα, που αποτελεί προϊόν της τουρκικής εισβολής, που καταπατεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επιπρόσθετα θεωρούμε δεδομένη αξιοποίηση της πιθανής πραγματοποίησης του Συνεδρίου στα Κατεχόμενα από την τουρκική και όχι μόνο διπλωματία για σκοπούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Παρά τις επανειλημμένες γραπτές και προφορικές εκκλήσεις των ελληνοκυπριακών εκπαιδευτικών οργανώσεων για μη πραγματοποίηση του Συνέδριου στα κατεχόμενα, η ETUCE επέμεινε μέχρι τέλους στη θέση της ότι «ανεξαρτήτως εξελίξεων το Συνέδριο θα υλοποιηθεί αμετάκλητα και ότι ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις από μέλη του Κοινοβουλίου ή πρεσβείες δεν θα ανέστελλαν την όλη διοργάνωση».

Με τη θέση αλλά και τη στάση της η ETUCE παρεμπόδισε τις ελληνοκυπριακές εκπαιδευτικές οργανώσεις να συμμετέχουν σε ένα συνέδριο με θέμα την «ειρήνη», όπου μαζί με τους τουρκοκύπριους συναδέλφους τους θα αξίωναν τερματισμό της τουρκικής κατοχής και απελευθέρωσης της Κύπρου με παράλληλη επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες και απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας που τώρα παραβιάζονται κατάφορα.