Συνέδριο ETUCE στα κατεχόμενα: Γιατί κάποιοι υιοθετούν την πολιτική "νίπτω τας χείρας μου";

Posted in Ανακοινώσεις

Υποχρεωνόμαστε να επανέλθουμε στο συγκεκριμένο θέμα και να καταγγείλουμε δημόσια την προσβλητική αλλά και απαξιωτική στάση που η Ηγεσία της ΠΟΕΔ επέδειξε στην ΠΣΓΑ της ΠΟΕΔ, όταν σε επαναλαμβανόμενα ερωτήματα, γιατί δεν έγινε καμιά αναφορά στα Πεπραγμένα της Λογοδοσίας του Δ.Σ. για το συγκεκριμένο θέμα όταν αναφερόταν στις σχέσεις της Οργάνωσης με την ETUCE, αποφεύγοντας επιμελώς να απαντήσουν. Την ίδια στάση κράτησαν, όταν και πάλι είχαν ρωτηθεί για το πότε η Οργάνωση θα αναλύσει τους λόγους για τους οποίους είχε αποφασίσει, έστω και με οριακή πλειοψηφία να μην εκπροσωπηθεί στο Συνέδριο της ETUCE.

Υπενθυμίζουμε ότι η λακωνική ανακοίνωση της ΠΟΕΔ έλεγε: «Το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ, που συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2013, και ασχολήθηκε με τα διάφορα ζητήματα και θέματα που απασχολούν το διδασκαλικό Κλάδο, εξέτασε, ανάμεσα σ’ άλλα, και τη διοργάνωση του αυριανού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εκπαιδευτικής Ομοσπονδίας (ETUCE), που πραγματοποιείται στα Κατεχόμενα. Το Συμβούλιο αποφάσισε, σχετικά, ότι η ΠΟΕΔ δεν θα εκπροσωπηθεί στο Συνέδριο και επιφυλάχθηκε να αναλύσει τους λόγους για την απόφασή του αυτή, σε ευθετότερο χρόνο».

H Δημοκρατική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΠΟΕΔ να μην εκπροσωπηθεί στο Συνέδριο της ETUCE, που θα πραγματοποιούνταν στα Κατεχόμενα, αλλά ταυτόχρονα και τη διαφωνία της για την απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΠΟΕΔ να αναστείλει τη δημοσιοποίηση της επιχειρηματολογίας που στήριξε την απόφαση αυτή, σε κατοπινό στάδιο.

Ως ΔΗΚΙ, από την πρώτη στιγμή που είχαμε ενημερωθεί για τις προθέσεις της ETUCE, σχετικά με τη διοργάνωση εκπαιδευτικού συνεδρίου στα κατεχόμενα, εκφράσαμε την διαφωνία στην εμμονή της ETUCE, για διεξαγωγή του Συνεδρίου της στα Κατεχόμενα, για λόγους αρχής που αναφέρονται στην τουρκική εισβολή και κατοχή, τη συνεπαγόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας και παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Δεν μπορούμε να συναινέσουμε, ώστε ευρωπαϊκοί ή άλλοι οργανισμοί να διοργανώνουν συνέδρια στο ψευδοκράτος που δεν είναι αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα, που αποτελεί προϊόν της τουρκικής εισβολής, που καταπατεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επιπρόσθετα θεωρούμε δεδομένη αξιοποίηση της πιθανής πραγματοποίησης του Συνεδρίου στα Κατεχόμενα από την τουρκική και όχι μόνο διπλωματία για σκοπούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Απαντήσεις από μια «σοβαρή» Ηγεσία ότι: «σχολιάζουμε αυτά που κάναμε και όχι αυτά που δεν κάναμε», αποδεικνύουν το ότι κάποιοι υιοθετούν την πολιτική "νίπτω τας χείρας μου" για να καλύψουν ενδοκινησιακές διαφωνίες για το θέμα και πολιτική ανευθυνότητας όπου, κατά το δοκούν, τοποθετούνται ευθαρσώς ή ασαφώς. Έτσι δικαιολογούν και την στάση που κράτησαν στο να μην στηρίξουν την απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. για να μην εκπροσωπηθεί η ΠΟΕΔ στο Συνέδριο, αλλά και για να δημοσιοποιήσει την επιχειρηματολογία της για την απόφαση αυτή.

Είναι με τέτοιες θέσεις, στάσεις και συμπεριφορές που η Οργάνωση οδηγείται σε απαξίωση στα μάτια όχι μόνο της κοινής γνώμης αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΚΙ